Paleis Soestdijk

Baarn

Een deskundige gids vertelt over het paleis en zijn bewoners. In het prachtige park is een speciale route uitgezet langs monumentale bomen en interessante plekken. Even uitrusten kan in de voormalige oranjerie, waar een horecagelegenheid is gevestigd. In de eeuwenoude watertoren is een winkel ingericht.

Rondleiding
Voordat de rondleiding begint, vertelt een korte introductiefilm over de geschiedenis van Paleis Soestdijk. De rondleiding zelf voert allereerst door het "officiële gedeelte", namelijk de representatieve vertrekken. Meubilair en inrichting stammen deels uit de tijd dat Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna met hun kinderen het paleis als zomerresidentie gebruikten. Vervolgens ga je naar het deel van het paleis waar de laatste bewoners, Koningin Juliana en Prins Bernhard, bijna zeventig jaar lang hebben gewoond en gewerkt. Tijdens de rondleiding worden hun werkkamers en de eetkamer van het koninklijk gezin bezichtigd. Na het overlijden van Prins Bernhard heeft de familie privé vertrekken geheel ontruimd en de inboedel verdeeld. De vertrekken die worden getoond tijdens de rondleiding zijn weliswaar leeg, maar de originele sfeer is intact gebleven. Historische filmbeelden en foto's dragen hiertoe bij. Tenslotte leidt de rondgang naar het souterrain, dat het domein was van het personeel. Je ziet de ruimten waar de hofhouding dagelijks werkte, zoals de keuken, waar grote diners en gezinsmaaltijden zijn bereid.

Paleistuin
Het prachtige park bij Paleis Soestdijk stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. De beroemde tuinarchitect Jan David Zocher Sr. ontwierp het park in Engelse stijl met een losse, ogenschijnlijk ongedwongen opzet, waarin lange lijnen en soepele vormen het grondplan bepalen. De ongeordendheid en de schilderachtigheid van een echt landschap werd nagestreefd. Talloze bijzondere bomen en heesters, schitterende doorkijkjes, rustieke laantjes en waterpartijen zijn kenmerkend voor dit park, waar vele koninklijke bewoners en bezoekers graag vertoefden.

Google Maps

Adres

Paleis Soestdijk
Amsterdamsestraatweg 1
3744 AA Baarn

Uitjes in de buurt

Reviews van Paleis Soestdijk

31 October 2011

Ik ben vorige week naar paleis Soestdijk geweest en vond het fantastisch! Indrukwekkend om te zien waar de Koninklijke Familie gewoond heeft en rond te mogen lopen door een stukje Oranje-Nassau geschiedenis. De gids was buitengewoon deskundig en wist veel extra's te vertellen. Heerlijk gewandeld door de prachtige paleistuin (park) en daarna een kopje koffie gedronken met appeltaart in de oranjerie. Enige minpunt: je mag binnen geen foto's maken en niet alle privevertrekken zijn openbaar.

Yvonne

9 December 2011

Ik en mijn man hebben hier een onvergetelijke dag gehad. De deskundige gids was erg vriendelijk en vertelde op een leuke manier over de Koninklijke Familie met veel extra weetjes. Tijdens de rondleiding hebben we erg genoten van de mooi ingerichte vertrekken en de prachtig paleistuin. Daarna iets lekkers gedronken in de orangerie en souveniers gekocht in het winkeltje. Bijzonder geslaagd! Weer veel te weten gekomen over de geschiedenis van ons koningshuis.

Anoniem

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.