Anton Pieck Museum

Hattem

De belangstelling voor het werk van Anton Pieck is altijd groot geweest. Voordat hij in 1984 een eigen museum kreeg in Hattem, werden er in Nederland verscheidene tentoonstellingen georganiseerd door musea en particulieren. In 1980 werd ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Anton Pieck een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd.

Waarom Hattem?
Anton Pieck werd in Den Helder geboren, hij woonde in Den Haag en een groot deel van zijn leven bracht hij door in Overveen. Hattem komt niet voor in zijn levensbeschrijving. Toch werd daar het Anton Pieck Museum gevestigd. Nadat de plannen voor een museum een belangrijke impuls hadden gekregen door de overzichtstentoonstelling in Laren gingen de initiatiefnemers op zoek naar een vestigingsplaats voor het museum. Een Anton Pieck expositie in Hattem richtte de aandacht op dit stadje aan de IJssel.

Wat vond Anton Pieck van zijn eigen museum?
Hoewel Anton Pieck akkoord was gegaan met de oprichting van een museum, bleef hij lange tijd vreemd aankijken tegen het feit dat al tijdens zijn leven een museum aan hem gewijd werd. Een overtuiging die hij schoorvoetend liet varen. Pieck hielp zelfs mee met het ontwerpen van het binnenplaatsje, de gevel en het interieur van "zijn" museum.

Anton Pieck: zijn werk
Het valt op hoe vroeg Pieck er in slaagde een eigen stijl te ontwikkelen. Een stijl die hem geliefd maakte bij een miljoenenpubliek in binnen- en buitenland, zonder dat hij daar overigens op uit was. Integendeel: hij tekende en schilderde naar eigen inzicht. Het verbaasde hem iedere keer weer dat de belangstelling voor zijn werk zo groot was en met de dag groeide.

Uitbreiding van het museum was noodzakelijk

Na het overlijden van Anton Pieck in 1987 werd het museum de trotse eigenaar van onder andere de werkhoek van Anton Pieck en zijn etspers. Een kostbaar bezit, maar het plaatste het museum wel voor een probleem. De beschikbare ruimte was te klein om deze aanwinsten te herbergen. Uitbreiding van het museum was dus noodzakelijk.

Drie verdiepingen
Na de uitbreiding kreeg het museum de beschikking over 3 verdiepingen waar het eigen bezit van het museum en het werk van de bruikleengevers tentoongesteld kon worden. Op de begane grond bevinden zich twee zalen. In één zaal is de permanente expositie ingericht en in de andere is de werkhoek van Anton Pieck ondergebracht met de daarbij behorende Middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijk huis, een boekenkast en op tafel natuurlijk zijn tekenmateriaal en allerhande attributen en snuisterijen waarmee de kunstenaar zich dagelijks omringd zag.

De Efteling
Op de benedenverdieping is ongeveer de helft van de zaal ingericht met werk dat Anton Pieck maakte voor de Efteling. Hierdoor geïnspireerd kunnen de allerjongste bezoekers er in de tekenhoek hun eigen tekenkunst tonen. De andere helft van de zaal is gewijd aan het grafische werk van Anton Pieck. Hier vindt u houtsneden, etsen, gravures, drogenaald etsen en litho's rondom de imposante etspers. Pieck drukte op deze pers tientallen jaren zijn etsen, gravures en droge naalden af. Een zwaar karwei dat hij nooit aan anderen overliet.

Eigen collectie
Het Anton Pieck Museum bevat een uitgebreide eigen collectie. In vijf ruimtes wordt een zo compleet mogelijk en gevarieerd overzicht van het werk van Pieck gegeven. Naast het bekende werk, in de zo herkenbare precieze stijl, nemen zijn olieverven en grafisch werk een bijzondere plaats in. Op de begane grond en de bovenverdieping ziet u een gevarieerde selectie uit het werk van Anton Pieck:een kleurige en afwisselende reeks aquarellen, olieverfschilderingen en ingekleurde tekeningen, waaronder Pieck's eerste waterverftekening (1906) en enkele andere vroege werken.

Google Maps

Adres

Anton Pieck Museum
Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem

Uitjes in de buurt

Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
Heineken ExperienceHeineken Experience
Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
Hortus BotanicusHortus Botanicus
Amstelveen
Ticket vanaf € 65,00
Cobra MuseumCobra Museum
Leeuwarden
VerzetsmuseumVerzetsmuseum
Amsterdam
Van € 16,00. Nu voor € 9,95
VerzetsmuseumVerzetsmuseum

Reviews van Anton Pieck Museum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.