Stadsmuseum Harderwijk

Harderwijk
Stadsmuseum Harderwijk
Donkerstraat 4
3841 CC Harderwijk

In het Stadsmuseum Harderwijk bevinden zich meer dan 10 ruimten, waarin u de belangrijkste elementen uit de rijke en veelzijdige geschiedenis van Harderwijk thematisch kunt bezichtigen.

‘Het eerste begin …’
Aan de hand van voorwerpen, beeld- en geluidsfragmenten herleeft de vroegste geschiedenis vanaf de prehistorie tot aan de Middeleeuwen.

‘Harderwijk van Hanze tot Heden’
In het museum krijgt u eveneens een goed beeld van de groei en ontwikkeling van de Hanzestad Harderwijk vanaf 1231, het jaar waarin zij stadsrechten kreeg.

‘Harderwijk als universiteitsstad’
Aan de Gelderse Academie, de provinciale universiteit die van 1648 tot 1812 in Harderwijk was gevestigd, promoveerden onder meer Linnaeus en Boerhaave.

‘Harderwijk, muntplaats voor Gelderland’
De Gelderse Munt was van 1584 tot 1806 in Harderwijk gevestigd. Van de in Harderwijk geslagen munten is een unieke collectie bewaard gebleven.

‘Harderwijk en de Zuiderzeevisserij’
Op de visserszolder proeft u de sfeer van de Zuiderzeevisserij. Ook maakt u kennis met Eibert den Herder, een fel tegenstander van de Zuiderzeeafsluiting.

‘Harderwijk en het Koloniaal Werfdepot’
In het Koloniaal Werfdepot te Harderwijk werden tussen 1815 en 1909 bijna 200.000 rekruten vrijwillig opgeleid om in de koloniën als militair te dienen.

‘Harderwijk, de klederdrachten en het plattelandsleven in Hierden’
De historische landbouwwerktuigen en klederdrachten van deze agrarische gemeenschap bij Harderwijk nemen u mee terug in de tijd.

De collectie
De collectie van het Stadsmuseum is in de loop van 70 jaar gegroeid. Een herdenkingstentoonstelling die in 1931 gehouden werd, leverde de eerste voorwerpen op.

Bezoek de website >>

Stadsmuseum Harderwijk
Museumstukken
Expositiestukken
In de stad

    Reviews van Stadsmuseum Harderwijk

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.