De Heksenwaag
Honderdduizenden vrouwen zijn in het verleden gedood op beschuldiging van hekserij. Er was weinig voor nodig om als heks aangeklaagd te worden. Een burenruzie, mislukte oogst of de dood van een jong kind waren vaak voldoende reden. Beschuldigde vrouwen hadden nauwelijks kans zich te verdedigen. Al was het alleen maar omdat bekentenissen met geweld afgedwongen werden.
De Heksenwaag nu
Een groot deel van de binnenstad van Oudewater is beschermd stadsgezicht. Daar middenin ligt het museum de Heksenwaag. Op de bovenverdieping van het museum kunnen bezoekers een expositie over 300 jaar heksenvervolging zien.
Kinderen
Voor de kinderen is de heks beneden een heksenpotje aan het brouwen. De zwarte kat vertelt de heks de geheimen die hij in de nacht bij andere mensen hoorde. De zwarte raaf komt de heks de boodschappen van de duivel vertellen. Een rat loopt net iets te dicht bij het vuur. Kleine padjes springen in het rond.
Verhalen
Maar waar is het grote toverboek van de Heks? Waar zijn haar verhalen? Die hoor je op de voorleesmiddag in het museum. Hoe vindt je een heks? Wie is een heks? In de 16de eeuw werden de van hekserij beschuldigde mensen gewogen op de weegschaal. Die grote weegschaal uit 1482 is er nog steeds.
Weegschaal
En ook nu nog worden de bezoekers gewogen op de weegschaal. Als je geen heks bent, als je niet te licht bent bevonden, ontvang je een Certificaet van Weginghe met je naam erop. Wie durft de test aan?