Groninger Museum

Groningen

Als een schip voor anker ligt het Groninger Museum in het water. Het is een jaren tachtig labyrint waarin de grenzen tussen design, architectuur, kunst en de populaire media wordt doorbroken.

Vier paviljoens zijn gegroepeerd rond een goudgele toren, het depot, de schatkamer van het museum. Ze hebben elk een eigen karakter dat de sfeer van de verschillende collecties weerspiegelt.

Collectie
Het paviljoen dat is opgetrokken uit typisch Groninger baksteen, een ontwerp van Michele De Lucchi, is bestemd voor de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg en de geschiedenis van Groningen.

In het daarboven gelegen met aluminium beklede paviljoen van Philippe Starck is de collectie kunstnijverheid onder gebracht, met als belangrijkste deel wereldvermaard Chinees en Japans porselein.

Mendini Paviljoen
Het kleurrijke Mendini paviljoen wordt bekroond met een wirwar van staalplaten en glas. Deze schijnbare chaos van Coop Himmelb(l)au vormt een fraai contrast met de rest van het gebouw. Het Mendini paviljoen en het Himmelb(l)au paviljoen vormen de ruimtes voor eigen collectie beeldende kunst en tijdelijke tentoonstellingen.

Fotografie, mode, graffiti, Pattern Art & Decoration en design benadrukken het internationale karakter. Bovendien wordt werk van jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland getoond en verzameld. Daarnaast zijn wisselende delen van de collectie beeldende kunst te zien van 1500 tot 1950.

Tijdelijke tentoonstellingen
Het Groninger Museum organiseert gemiddeld drie grote nationale/ internationale tentoonstellingen per jaar. Daarnaast staan er vele kleine tentoonstellingen op het programma.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen is er in het museum veel te beleven.
Met Vestini (vanaf 6jaar) kun je zelf het museum ontdekken. Ook kun je meedoen aan een cursus of Open Kinderatelier.

Google Maps

Adres

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen

Uitjes in de buurt

Reviews van Groninger Museum

4 October 2012

Prachtige tentoonstelling gezien over een chinese kunstenaar die haar kunstwerken maakt van tweedehands kleding. Mooi en modern museum. Zeker de moeite waard als je in de buurt bent.

Anoniem

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.