Vesting Bourtange

Bourtange

Bourtange is een vesting uit de Tachtigjarige Oorlog, in de loop van de volgende eeuwen uitgebreid en versterkt. Eind negentiende-eeuw werd de vesting niet meer gebruikt, sinds 1988 is zij geheel gerestaureerd. Met tal van bezienswaardigheden uit vroegere eeuwen zoals vier musea, een eigen hotel, restaurants, winkels en spectaculaire evenementen maken Vesting Bourtange tot één van de belangrijkste toeristische attracties van de noordelijke provincies.

Museum 'De Barakken'
Ooit boden de barakken onderdak aan de in Bourtange gelegerde soldaten. Hoe dat moet zijn geweest kun je zien in één van de barakken die is ingericht als soldatenverblijf anno 1742. Bovendien vindt je hier het museum voor Bourtanger vestingvondsten. Allerlei oude gebruiksvoorwerpen die bij de reconstructie van de vesting werden gevonden, hebben een plaats gekregen in dit bijzondere museum.

Filmzaal 'De Poort'
In Filmzaal 'De Poort' kun je een dia-serie over de geschiedenis en reconstructie van de vesting bijwonen. Tevens is er een schaalmodel van de vesting waarbij je Bourtange in vogelvlucht kunt bekijken.

Kapiteinswoning
Een van de meest pittoreske panden van de vesting is de Kapiteinswoning. Deze in 1661 gebouwde officierswoning vormt thans de helft van het vroegere "Capiteynslogement", naast het convooimeestershuis. In de woning vindt je nog de oorspronkelijke 17e eeuwse schouw en plavuizen vloeren. In het gerestaureerde deel is een fraaie stijlkamer ingericht. De voormalige keuken is ingericht als permanente expositieruimte. De Kapiteinswoning biedt een getrouw beeld van het leven in de vroegere vesting.

Synagoge
In de Batterijenstraat vindt je de Synagoge. Het gebouw dateert uit 1842 en deed tot de tweede wereldoorlog dienst als gebedshuis voor de in Bourtanger woonachtige joden. Alle Joodse inwoners van Bourtange werden tijdens de oorlog gedeporteerd. Slechts twee van hen keerde terug. Het stijlvol gerestaureerde gebouw is de enige goedbewaard gebleven synagoge langs de Nederlands-Duitse grens. Het is nu ingericht als synagogaal museum. Verder vindt je er onder meer oude voorwerpen en foto's.

Dorp
Vesting Bourtange heeft ontzettend veel te bieden, het is eigenlijk een compleet dorp, alleen daarom het bekijken en beleven al waard. Kom het zien!

Google Maps

Adres

Vesting Bourtange
Willem Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange

Uitjes in de buurt

Reviews van Vesting Bourtange

22 January 2013

Bourtange is een mooi vormgegeven vestingstadje. Erg leuk om rond te wandelen en o.a. een kijkje te nemen bij de pittoreske 17de eeuwse kapiteinswoning. Ook de andere bezienswaardigheden uit grootmoederstijd zijn het bekijken waard.

Kim

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.