Boomkwekerijmuseum Boskoop

Boskoop
Reijerskoop 54
2771 BR Boskoop
Midden in het groene hart van Nederland ligt het plaatsje Boskoop. Het is het belangrijkste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld. Op 1695 hectare zijn ongeveer 900 bedrijven gevestigd. Ruim 1200 km sloot doorsnijdt het gebied. Aan één van de sloten, die voor transport per vaartuig worden gebruikt, liggen twee rustieke panden waarin een bijzonder museum is gevestigd: het Boomkwekerijmuseum Boskoop. Buiten kun je rondlopen in een tuin met oude vruchtboomrassen, geurende rozen en geknipte Buxusvormen. Binnen vindt je heel veel over de geschiedenis van de boomkwekerij het leven van een boomkweker rond 1870.

Het boomkwekerijmuseum
In het museum krijg je een indruk van de boomkwekerij in heden en verleden. Al generaties lang houden de Boskopers zich bezig met de teelt van bomen en sierheesters. De vermeerderingstechnieken zijn in de loop van de jaren verfijnd en verbeterd, waardoor het ambachtspeil zeer hoog is. Het Boomkwekerijmuseum getuigt hiervan in velerlei vormen: van catalogi tot gereedschappen; van handgekleurde platen tot video's

Bibliotheek
In de museumbibliotheek vindt je honderden boeken over de boomkwekerij. Sommige bevatten prenten die vroeger met de hand zijn ingekleurd door weeskinderen. In de loop van de eeuwen is het afzetgebied van de boomkwekers sterk in omvang toegenomen. Het reizen werd eenvoudiger en de handelarentrokken over de grenzen om ook in het buitenland hun producten af te zetten. Daarnaast wilden ze ook hun vakkennis vergroten. De boekencollectie heeft daarom een internationale karakter: Franse, Duitse en Engelse vakliteratuur is ruimschoots aanwezig.

Het boomkwekerijhuisje
Eén van de twee panden van het museum is een karakteristiek boomkwekerijhuisje uit de negentiende eeuw, waarin de bedsteden nog in oorspronkelijke staat aanwezig zijn, eveneals tegeltableaus met bijbelse voorstellingen. Het huisje is ingericht met oude meubelen en gebruiksvoorwerpen. De bewoners waren voor drink- en waswater aangewezen op een put maar gebruikten vooral ook slootwater. De stoep, waarop de vaat werd gewassen en de was werd gedaan, lig tvlak naast het primitieve buitentoilet.

Gereedschap
Zowel in de boomkwekerslods als in de andere gebouwen zijn veel oude gereedschappen, werktuigen en manden tentoongesteld. Vele worden in moderne vorm ook nu nog gebruikt.

Historisch tuin
In de historische tuin achter het museum staat een aantal vruchtbomen van zeer oude rasse; één ervan heet "Schone van Boskoop". Ook zijn er oude soorten geurende rozen. Boskoop heeft veel bijgedragen aan de populariteit van de roos. In 1876 werden er zo'n 400.00 gekweekt. Naast andere oudere gewassen staat er in de tuin een collectie Ilex (Hulst), waaronder de vrij zeldzame Egelhulst. Buxus is er in allerlei vormen gesnoeid: pauwen, kippen en eekhoorntjes. Vergeet het treurboompje niet!

Bezoek de website >>

    Reviews van Boomkwekerijmuseum Boskoop

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.