Museum Fort Kijkduin

Den Helder

Het spannendste fort van Nederland... ligt in Huisduinen bij Den Helder. De Franse keizer Napoleon heeft bij een bezoek aan Huisduinen opdracht gegeven tot de bouw van fort Kijkduin.

Waarom hij dat deed en wat er voor en na Napoleon allemaal op deze historische plek is gebeurd, kom je allemaal te weten in fort Kijkduin. Naast de rondleidingen is er een permanente expositie die alles over de geschiedenis van het fort en zijn omgeving verteld.

In de geheimzinnige onderaardse gangen van het fort kom je van alles te weten van de geschiedenis over het fort, dat huisvesting bood aan meer dan zevenhonderd soldaten. Tijdens de deskundige rondleiding door deze gangen krijg je antwoord op al je vragen.

Fort Kijkduin heeft ook een uniek restaurant op een unieke plaats en tevens een buitenterras. Je hebt vanuit het restaurant en terras een fenomenaal uitzicht op zee, zandplaat De Razendebol, het eiland Texel en het beschermde natuurgebied de Grafelijkheidsduinen.

In 1996 opende Prins Willem Alexander officieel het schitterende gerestaureerde fort en het Noordzee aquarium, dat in de onderaardse beuken van het fort is gebouwd. Je vindt hier een 14-tal schitterende aquaria, met ieder een eigen thema.

Sensationeel is de vele meters lange glastunnel en de zeezoogdieren expositie met het skelet van Chris de potvis. Het Noordzee aquarium heeft ook een aantal aanraakbakken met o.a. kustdieren met kleurrijke anemonen, roggen, rode ponen en gladde (voor vingers ongevaarlijke) haaien.

Verder ligt er rondom fort Kijkduin een schitterend duingebied dat de Grafelijkheidsduinen heet. Ooit gebruikte de Graaf van Egmond dit terrein als jachtgebied. Sinds 1993 is het in beheer bij de Stichting Het Noordhollandslandschap.

Er loopt een kleine kudde Schotse Hooglanders die zorgen voor een afwisselende vegetatie. Het laagste deel van het gebied is een natte duinvallei geworden door een eenmalige, mechanische ingreep.

In dit lage deel vinden we nu grote aantallen watervogels. In het noordelijke deel is een wandelpad en de rest van het terrein is goed te overzien vanaf het pad rond deze duinen. Kortom genoeg voor een opwindend dagje uit.

Google Maps

Adres

Fort Kijkduin
Admiraal Verhuellplein 1
1783 AX Den Helder

Uitjes in de buurt

Reviews van Museum Fort Kijkduin

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.