Hortus Botanicus

Amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. In meer dan drie eeuwen is de Hortus een levend museum geworden van planten uit alle continenten. In de tuin en de kassen groeien maar liefst 12.000 planten van ruim 4.000 soorten uit maar liefst 6 verschillende klimaten.

De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt. Adembenemend mooi!

Kruiden
Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. De stad had net een pestepidemie achter de rug. Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie
Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten. Enkele 'kroonjuwelen' van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.

Tuin en kassen
De Hortus is slechts 1,2 ha groot, maar haar plantenrijkdom is enorm. In de buitentuin en de 7 kassen groeien zo'n 6.000 planten van ruim 4.000 soorten. Elke kas vertegenwoordigt een ander klimaat: temperatuur en vochtigheid zijn aangepast. Zo bieden tuin en kassen onderdak aan planten uit maar liefst 6 verschillende klimaten.

Buitentuin
In 1682 zag de buitentuin er heel anders uit dan nu. Rechte bedden herbergden de medicinale planten. En de sierbloemen stonden in symmetrisch ronde boogstukken. Het huidige ontwerp uit 1863 is kenmerkend voor de Romantiek: slingerpaden en ronde tuinvormen moeten bezoekers de omringende stad doen vergeten.

Museumcafe
Midden in dit levende museum ligt de Oranjerie met een van de mooiste terrassen van Amsterdam. Dit museumcafe heropende eind 2003 zijn deuren na een ingrijpende restauratie. Sindsdien verhuurt de Oranjerie twee zalen voor exclusieve feesten of vergaderingen.

Kaartjes met korting voor Hortus Botanicus

I Amsterdam
De I Amsterdam City Card is een unieke manier om Amsterdam te ontdekken. Toegang tot meer dan 70 musea, het openbaar vervoer, een rondvaartboot en fiets huren.
Ticket vanaf € 65,00
Google Maps

Adres

Hortus Botanicus Amsterdam
Plantage Middenlaan 2-A
1018 DD Amsterdam

Uitjes in de buurt

Amsterdam
Ticket vanaf € 21,00
Heineken ExperienceHeineken Experience
Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
Hortus BotanicusHortus Botanicus
Amstelveen
Bieden vanaf € 1,00
Cobra MuseumCobra Museum
Leeuwarden
VerzetsmuseumVerzetsmuseum
Amsterdam
VerzetsmuseumVerzetsmuseum

Reviews van Hortus Botanicus

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.