Reddingmuseum Dorus Rijkers

Den Helder

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is gevestigd op de historische Oude Rijkswerf Willemsoord te Den Helder. Het museum zit in de voormalige motorenwerkplaats van de vroegere herstelscheepswerf van de Marine. De binding van Den Helder met het reddingwezen is groot doordat de oprichting van de Reddingmaatschappijen in Nederland in 1824 een direct gevolg was van het vergaan van het schip 'De Vreede' voor de kust van Den Helder.

Dorus Rijkers (1847-1928)

Op 14 oktober 1824 werd de Nederlandse kust door een verschrikkelijke storm geteisterd. Voor de kust van Den Helder strandde het fregat ‘De Vreede’. Kustbewoners probeerden met een eenvoudige sloep de opvarenden te redden. De tweede poging had meer succes. Maar bij de derde poging sloeg de sloep om en verdronken, op één na, alle redders… Dit hele verhaal en nog veel meer over de ‘redders’ van toen is in het Reddingmuseum te volgen. Het museum heeft de naam van één van de bekendste Nederlandse redders, Dorus Rijkers (1847-1928).

Van alles te beleven en te doen!
Het Reddingmuseum geeft een beeld van het Nederlandse zeereddingwezen en veiligheid op het water. Voor jong en oud is er in dit spannende museum van alles te beleven en uit te proberen zoals het ondergaan van een aanvaring in de mist, het meevaren op een reddingbootsimulator, het voelen van diverse windkrachten in een windtunnel, het bedienen van een seinsleutel en telexapparaat en het spelen van een speciaal Heldenspel. Door diverse actieve opstellingen en licht- en geluidseffecten wordt er in het museum een sfeer gecreëerd waardoor de betrokkenheid van de bezoeker bij het onderwerp ‘redden’ wordt versterkt.

Museumboten
In het museum staan o.a. de motorreddingboot Twenthe, motorstrandreddingboot Ubbo en roeireddingboot nr.15. Ook is er aandacht voor de reddingmaatschappij (KNRM), redders, bijzondere reddingacties, scheepsrampen, reddingsbrigades, search en rescue-diensten van de Marine en Luchtmacht, de Kustwacht, veiligheid op het water, scheepscommunicatie, navigatie, het weer, bebakening en divers reddingmaterieel. In de Binnenhaven achter het Reddingmuseum liggen de museum motorreddingboten Insulinde (1927), Prins Hendrik (1951) en Tjerck Hiddes (1975). Met de laatste twee museumboten worden op afspraak vaartochten gemaakt.

Google Maps

Adres

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
Willemsoord 60G
1781 AS Den Helder

Uitjes in de buurt

Reviews van Reddingmuseum Dorus Rijkers

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.