De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg
Uniek terrassenlandschap in ons platte Nederland
Wie dicht bij huis een uniek terrassenlandschap wil zien, moet richting het zuiden reizen. Tussen de terrassen van Nationaal Park De Meinweg in Limburg zitten steile overgangen en dat is geologisch gezien bijzonder voor ons platte landje. Het park dat uit gevarieerd landschap bestaat, is het thuisland van de adder, symbool van het park.
Even een stukje aardrijkskunde voor degene die in de klas niet heeft opgelet. De unieke terrassen in De Meinweg zijn ontstaan door inschuringen van De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen door het gebied. De terrassen zijn zichtbaar door drie steile overgangen met elke keer 50 meter (!) hoogteverschil tussen de terrassen. Het Roerdal ligt 30 meter boven N.A.P. en het Beatrixplateau op 80 meter.
Het Nationaal Park, grotendeels omsloten door Duitsland, kent veel variatie: bossen (oorspronkelijk eikenbos), heide, vennen en beekdalen. Symbool van het park is de adder. Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt. In de jaren 70 leefden er nog 1200. Daarmee was het een van de beste addergebieden van Nederland. Nu wordt het aantal adders op nog maar een paar honderd geschat. De kans is dus groter dat je IJslandse pony's en Schotse hooglanders tegenkomt.