Sterrenwacht Mercurius
In 1998 opende sterrenwacht Mercurius zijn deuren voor het publiek, de sterrenwacht mag zich tegenwoordig tot de grootste van Nederland rekenen.
Expositie
In een boeiende expositie kom je veel te weten over sterrenkunde. Een zeer groot gedeelte van het materiaal dat je tegen komt is zelf ontworpen en gebouwd door de sterrenwacht. Je krijgt antwoordt op vragen zoals:
• Hoe ziet een tornado er in het klein uit?
• Hoeveel wegen boodschappen op een andere planeet?
• Hoe lang moet ik met een vliegtuig reizen om op Uranus te komen?
De achterliggende gedachte van de expositie is dat je door zien en zélf proberen meer leert over het heelal. Mede dankzij dit 'doe'-gehalte is de sterrenwacht ook geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf ±6 jaar. Voor de allerkleinsten is een leuke speelhoek ingericht.
De meteorietencollectie
Je vindt bij Sterrenwacht Mercurius de grootste collectie meteorieten van alle sterrenwachten in Europa. Eigenaar en verzamelaar Jan Bartels stelt bij sterrenwacht Mercurius zijn indrukwekkende collectie 'heavenly bodies' ten toon. Een aantal belangrijke stukken uit de collectie:
• Zagami: Fragmenten van een Marsmeteoriet. Écht Marsgesteente dus!
• Garza stone: Een deel van de Park Forest meteorietenregen die veel schade veroorzaakte.
• Gibeon: Een ruim 240 kg wegend fragment. De grootste meteoriet ooit in Nederland ten toon gesteld!
De Carl-Zeiss telescoop
De grootste trots bevindt zich in de opvallende, volledig gemotoriseerde, aluminium koepel. De 150mm Carl Zeiss telescoop is een uit 1920 daterende lenzenkijker, geschonken door de zeevaartschool uit Rotterdam. De telescoop wordt overdag voorzien van een zonnefilter, waardoor het mogelijk wordt op veilige wijze zonnevlekken waar te nemen.
Op de 'rug' van de Carl Zeiss is nog een kijker opgesteld: Een zogenaamde h-alfa zonnekijker. Deze kijker laat de zon in een speciaal spectrum zien en ontrafelt zo details die in de Zeiss onzichtbaar blijven. Denk hierbij aan zonnevlammen en protuberansen.
Op kijkavonden wordt de kijker bij helder weer gebruikt voor het waarnemen van de sterrenhemel. De ringen van Saturnus zijn bijvoorbeeld goed te zien!
Adres
3313 LP Dordrecht