Gezond eten: waarom is het belangrijk?

Gezond eten, een voornemen dat bij de meeste wel op hun lijstje staat na de feestdagen en de jaarwisseling. We hebben heerlijk mogen smikkelen van kerstdiners. Daarna hebben we mogen nagenieten van alle heerlijke overgebleven kliekjes en snacks. En dan wanneer je denkt van de kliekjes af te zijn beginnen we alweer aan de champagne en de oliebollen. Na oud en nieuw kunnen we ook nog een paar daagjes nagenieten van al het overgebleven lekkers. Oftewel de meesten van ons zullen heerlijk hebben gegeten, maar nu is het wel een beetje klaar. Het nieuwe jaar gaat van start de feestelijke dagen zijn over dus time turn a new page. Wat doen we eraan? We gaan gezonder eten de komende dagen, weken of maanden. Maar waarom is gezond eten dan zo belangrijk? Wij hebben voor jou een aantal redenen.

Het is beter voor je

Laten we starten met de meest logische reden in dit hele rijtje aan redenen waarom je gezond zou moeten eten. Ja gezonder eten is zoals het al zegt GEZOND aldus beter voor je. Duh. Dat weet je natuurlijk zelf ook. Toch moesten we deze eventjes vermelden in dit lijst want het is een goede redenen om gezonder te gaan eten. Je lichaam krijgt meer goede bouwstoffen binnen en dit zorgt ervoor dat je op de lange termijn er meer van profiteert. Gezonder eten verlaagt je risico op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes en obesitas. De grootste oorzaak hiervoor? Je eet veel minder toegevoegde suikers, dit is namelijk het monster dat zorgt voor de vergroting van het risico op ziektes. Gezonder eten, is dus gezonder voor je.

Het is beter voor je

Afvallen

Nog een enorm logische reden waarom je gezonder zou moeten eten. Gezonder eten zorgt er namelijk voor dat je afvalt en hoe komt dit? Naast dat je voldoende goede bouwstoffen binnenkrijgt. Eet je minder calorieën dan je lichaam verbruikt op een dag. Hierdoor val je af.

De aangeraden hoeveelheid calorieën dat je op een dag mag eten wanneer je minimaal beweegt is voor een man 2500 calorieën en voor een vrouw 2000 calorieën.

Dus misschien is het dan toch handig om soms dat extra glaasje cola te laten staan en te vervangen door een overheerlijk glaasje water.  

Afvallen

Meer energie

Een lichaam heeft nu eenmaal energie nodig en deze energie wordt gehaald uit bouwstenen. Ongezond eten bevat deze bouwstenen vaak niet genoeg omdat de voornaamste bronnen vetten en suikers zijn. Doordat het lekker stukje pizza of die portie patat niet voldoende bouwstoffen bevat verbruikt ons lichaam meer energie nodig heeft om het verwerken dan dat het ons heeft opgeleverd. Hier kan een lichaam niet optimaal op draaien. Dus die foodcoma die je hebt gehad na de paar oliebollen te veel? Nu snap je waarom. We worden futloos van ongezond eten.

Conclusie: als we gezonder eten kunnen we meer doen. Oftewel werken aan al die andere goede voornemens van ons. Eventjes lekker gaan wandelen, een nieuwe taal leren, een angst overwinnen, productiever aan het werk, nieuwe recepten koken, etc. Genoeg opties en met meer energie kan je het opbrengen om meer te doen op een dag.

Meer energie

Minder eten

Fastfood je kent het wel. Je eet het op en geniet ervan vervolgens raak je vol. Echter, heb je na dertig minuutjes of een uurtje weer trek. Hoe komt dat? Het verzadigd simpelweg gewoon niet voldoende. Een goede reden dus om gezonder te eten! In gezond eten zitten namelijk meer voedingstoffen en je raadt het al dat verzadigd wel voor een langere tijd. Hierdoor eet je dus minder dan dat je doet wanneer je lekker zit te snacken. We begrijpen het volledig, wij zijn ook dol op een lekkere bitterbal of een frikandel maar dit helpt natuurlijk niet als je eventjes later weer zin hebt in een nieuwe portie. Dus als je minder snel trek wilt hebben probeer dan eens wat gezonder te eten!

Minder eten

Geld besparen

We zien je al denken hoe bespaart gezonder eten me geld als het duurder is dan al dat lekkers. We totally get it, maar je bespaart echt geld met gezonder eten. Neem bijvoorbeeld al die flessen cola, sinas, andere frisdranken en alcohol als je deze nou eens vervangt door gewoon kraanwater dan heb je al flink wat geld bespaart. Hoe makkelijk is dat?!

Daarnaast bespaart gezond eten op de lange termijn meer dan al dat junkfood. Een reden ervoor is dus dat je bijvoorbeeld minder eet door gezonder te eten. Verder lijkt gezond eten heel duur, maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Je bespaart dus geld met gezond eten.

Geld besparen

Minder stress

Je leest het goed gezond eten leidt tot minder stress! Een prachtige en goede reden op zichzelf om gezonder te gaan eten, maar hoe komt dit? Volgens de krant Huffingtonpost blijkt dat voedsel met vitamine C, omega 3 vetten en magnesium helpen tegen stress. Dus door bepaalde voedingstoffen krijg je bepaalde voedingstoffen binnen die ervoor zorgen dat je cortisolniveau, het stresshormoon, daalt.

Minder stress

Minder snel oud

Wist je dat je voeding invloed heeft op de snelheid waarin je veroudert? Now you do. Eten zoals fruit bevatten antioxidanten maar ook omega3 stoffen zoals in zal vertragen je verouderingsproces. Dit zijn stoffen die je huid beschermen en helpen het verouderen dus een beetje te remmen. Je huid blijft er dus langer mooi, fris en jong uitzien. Dan kan je ook direct starten met geld te besparen. Al die dure crèmepjes en andere huidverzorgingsproducten zijn niet meer nodig want je kan het heel simpel oplossen en een stuk goedkoper. Wij vinden het nu al top!

Minder snel oud

Vrolijker/ gelukkiger

We weten dat je ook blij wordt van een lekker stukje chocolade of bij het eten van een lekker stukje pizza. Echter, bevordert gezond eten ook dit ook en misschien nog wel beter. Gezond eten heeft namelijk daadwerkelijk invloed op je brein. Zo bevat een banaantje bijvoorbeeld dopamine. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat wij mensen ons vrolijker gaan voelen, omdat het stofje zorgt voor positiviteit in de hersenen. Dus als je een boost positiviteit nodig hebt wanneer je eventjes in een dipje zit bijvoorbeeld, eet een banaan! Probleem toch een soort van opgelost.

Vrolijker/ gelukkiger

Conclusie

Door gezonder eten ga je beter in je vel zitten. Je wordt productiever en gelukkiger daarnaast helpt gezond eten ook nog eens bij de bevordering van je concentratie. Al deze redenen helpen stuk voor stuk dat jij je beter gaat voelen en dat willen we toch? Tevreden zijn met onszelf, ons heerlijk in ons vel voelen en blij zijn met wie we zijn. Als je dat wil is gezond eten misschien toch echt een stapje in de juiste richting.

Wist je dat wij een aantal heerlijke thuis uitjes/recepten hebben waarmee je al zou kunnen starten met gezonder eten? Wij hebben een paar aanbevelingen voor je: gezonde noedels, bananen pannenkoekjes, smoothies, paprika-cashewsoep en een zalmbonbon.

Conclusie