Japanmuseum Siebold Huis
Er zijn zeven kamers, elk met hun eigen sfeer, verdeeld over drie verdiepingen. De flora en fauna kamer toont unieke specimens in een verstilde omgeving. De panoramazaal, opgebouwd als een negentiende-eeuws curiositeitenkabinet, geeft een indruk van de ongelooflijke breedte van Siebolds interesse. In de kamer waarin het verhaal van Siebolds afkomst wordt verteld, heerst de ambiance van het verleden. Er is een schatkamer met de meest bijzondere objecten, en in de kaartenkamer kan de bezoeker de geografie van het negentiende-eeuwse Japan ontdekken.
Wisseltentoonstellingen
De tentoonstelling blijft niet lang dezelfde. Regelmatig worden de tentoongestelde voorwerpen vervangen door andere uit de collectie van ruim 25.000 objecten. Er is een gevarieerd programma van wisseltentoonstellingen met werk van hedendaagse Japanse of Nederlandse kunstenaars, of met meesterwerken uit privé- en openbare verzamelingen, waaronder wereldberoemde ukiyo-e prenten.
Philipp Franz von Siebold
(1796-1866) Siebold werd in 1823 door de Nederlandse regering als arts naar de Nederlandse handelsvertegenwoordiging in Japan gestuurd, met de speciale opdracht zoveel mogelijk informatie over het geheimzinnige land in te winnen. Vanaf het kunstmatige eilandje Deshima verzamelde Siebold zeer uiteenlopende objecten op verschillende terreinen: botanie, zoölogie, mineralogie en geografie, maar ook gebruiksvoorwerpen, kunst, maquettes, industriële grondstoffen en halffabricaten. Hij kwam in 1830 terug en gold in de decennia daarna als de Europese Japandeskundige bij uitstek.
Het klassieke grachtenpand is vanaf 1578 door veel vooraanstaande Nederlanders bewoond. Het huis is keer op keer uitgebreid en verfraaid. Siebold woonde er vanaf 1832 en stelde er zijn Japanse verzameling tentoon. In 2005 opende het SieboldHuis zijn deuren in het schitterende pand dat na een uitgebreide restauratie in oude luister was hersteld.