Kunstfort

Vijfhuizen

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erf­goed en na­tuur in één.

Het mo­nu­men­tale Fort bij Vijfhuizen is één van de eerste be­tonnen ge­bouwen in Ne­der­land en maakt deel uit van de Stel­ling van Amsterdam; een groot­schalig 19e-eeuws ver­de­di­gings­plan dat nooit vol­ledig in wer­king is gezet. In 1996 is het fort en de gehele Stelling uit­ge­roepen tot UNESCO We­rel­derf­goed.

In 2005 is het historische for­t­ omgedoopt tot een presentatie instelling voor hedendaagse kunst, een bij­zon­dere plek waar beel­dende kunst, natuur en mi­li­tair erf­goed sa­men­komen. De ten­toon­stel­lingen spie­gelen de om­ge­ving van het fort: een col­lage van kunst­ma­tige land­schappen waarin de na­tuur is in­gezet voor di­verse – nu vaak ver­ou­derde – doel­einden.De pro­gram­me­ring is ge­ïn­spi­reerd op sci­en­ce­fic­tion – kun­ste­naars scheppen al­ter­na­tieve re­a­li­teiten en be­vragen be­staande sys­temen. Dit wordt ge­pre­sen­teerd in bijzondere ten­toon­stel­lingen en interventies van internationale kunstenaars (zowel binnen als buiten op het forteiland), een gevarieerd randprogramma en diverse evenementen.

Bij een bezoek aan het Kunstfort beleeft u hedendaagse kunst in een unieke omgeving én komt u met een bijzonder stuk cultureel erfgoed in aanraking. Snuif de historie op in de oude fortkamers, betreed de ijzeren Genieloods en bewandel het forteiland omringd door woeste militaire beplanting met een uitzicht op typisch 19e eeuw polderlandschap.Zin een hapje of drankje gekregen? Restaurant ’t Fort, gevestigd in de sfeervolle fortruimtes, serveert heerlijk eten (lunch/borrel).

Bij mooi weer is er plek op een zonovergoten terras. Hier kunt u ook terecht voor zakelijke bijeenkomsten of de organisatie van een (familie)feest mogelijk in combinatie met een historische rondleiding in en rond het fort.

Google Maps

Adres

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen

Uitjes in de buurt

Reviews van Kunstfort

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.