Vechtstreekmuseum

Maarssen
Diependaalsedijk 19-B
3601 GH Maarssen
Vechtstreekmuseum is gevestigd in een historisch pand: het voormalige Silverstein, dat in 1744 werd verbouwd tot koetshuis van Goudestein, één van de vele buitenplaatsen langs de Vecht. Het museum is fraai gelegen in het park van het Maarssense gemeentehuis Goudestein, dat grenst aan de rivier de Vecht.

De collectie
De vaste collectie van het museum laat de geschiedenis zien van Maarssen, de Vecht en de prachtige buitenplaatsen; daarnaast is er een paar maal per jaar een bijzondere tentoonstelling.

Met de vaste collectie wil het museum de aandacht vestigen op de geschiedenis van Maarssen en de Vecht in een drietal perioden. Die gaat terug tot ongeveer 1000 - 1200, de periode van de ontginning. Deze periode kenmerkt zich door het ontstaan van Maarssen (van Marsna via Maersen naar Maarssen). De tweede periode gaat over Kastelen en Ridderhofsteden (± 1200 - 1600). De derde periode die getoond wordt is die van de Buitenplaatsen aan de Vecht (± 1600 - 1800).

Via diverse bodemvondsten van onder andere potten en glaswerk, reconstructies, afbeeldingen, schilderijen en beelden wordt een beeld gegeven van de rijke geschiedenis van Maarssen en de Vecht.

De rivier de Vecht
Vanaf het begin van onze jaartelling heeft de rivier de Vecht een belangrijke rol gespeeld in deze streek. De Romeinen trokken hierlangs op weg naar de Friezen en veel later kwamen de Noormannen uit het noorden, op zoek naar buit in Utrecht en Wijk bij Duurstede. Pas nadat dit gevaar was geweken, omstreeks 1000, vestigden zich hier de eerste bewoners. Voor die tijd werd deze streek al genoemd in in de bisschoppelijke archieven en wel als Marsua of Marsna. In 1083 verrees in Maarssen een kasteel dat zes eeuwen later door de Fransen is verwoest, net als veel andere huizen langs de Vecht.

In de 17e en 18e eeuw kwamen veel rijke kooplieden uit Amsterdam en Antwerpen naar Maarssen en andere Vechtdorpen. Zij lieten langs de Vecht een 'tweede huis' bouwen, waar zij vaak de zomer doorbrachten. Sommige huizen werden kopieën van hun Amsterdamse grachtenpanden. Andere huizen waren grote buitenplaatsen met verschillende bijgebouwen en mooi aangelegde tuinen. Een van de eerste buitenplaatsen in Maarssen was Goudestein.

Rondleiding door Maarssen
Een bezoek aan het museum valt goed te combineren met een rondleiding door Maarssen. Langs de rivier de Vecht wandelt u met een gids vanaf het museum door dit mooie dorp aan de Vecht, waar het soms lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De gids vertelt u het een en ander over het ontstaan van het dorp en de buitenplaatsen. En natuurlijk hoort u verhalen over illustere bewoners van Maarssen. Een kopje koffie of thee bij een van de restaurants aan de Vecht, bij mooi weer op een terras, hoort ook tot de mogelijkheden.

Bezoek de website >>

    Reviews van Vechtstreekmuseum

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.