Het Dolhuys

Haarlem

Ooit ’n volmaakt mens ontmoet? En…, beviel ‘t? Met deze slogan presenteert Het Dolhuys de tentoonstelling ‘De Maakbare Mens’. Op eigenzinnige wijze stelt het museum de maakbaarheid ter discussie. De jubileumexpositie is ontworpen door Kossmann.dejong en door het hele gebouw te zien.

Veel Nederlanders willen vandaag de dag volmaakt zijn. We streven naar een gezonde geest, vlekkeloos gedrag en een perfect lichaam. Dagelijks posten we massaal selfies op Facebook, we scheppen een ideaal beeld van onszelf. Maar hoe lang kunnen we nog blijven voldoen aan deze hoge eisen? Mensen die dat niet kunnen, vallen buiten de boot.

De ‘onvolmaakten’ horen er niet bij, zijn gek, beperkt, eng, zielig of ziek. Maar om echt succesvol te zijn, denk aan beroemdheden, kunstenaars en wetenschappers, moet je dan juist niet afwijken van de norm?

Bij binnenkomst maakt de bezoeker een selfie en neemt gedurende de tentoonstelling zijn eigen ‘maakbaarheid’ onder de loep. Hij ontmoet een breed scala aan bijzondere, creatieve geesten, mensen die anders functioneren dan doorsnee. Denk aan de succesvolle schrijfster Myrthe van de Meer, de kunstenaars Edvard Munch, Vincent van Gogh, Willem van Genk en Anton Heijboer. Aan de hand van kunstwerken, films en fotografie krijgt het publiek een kijkje in hun geest. Zoals Munch het formuleert: ,,Waarom was ik niet zoals alle anderen? Waarom ben ik geboren – iets waar ik niet om heb gevraagd? Dit noodlot en daar over na te denken zijn de basis van mijn kunst.’’ Ook voor Munch was gekte de bron van succes.

Google Maps

Adres

Museum van de Geest
Schotersingel 2-
2021GE Haarlem

Reviews van Het Dolhuys

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.