Nederlands Steendrukmuseum

Valkenswaard
Oranje Nassaustraat 8c
5554 AG Valkenswaard
De uitvinding ontketende de tweede grote revolutie na de uitvinding van de boekdrukkunst. Het leerde de mensheid beelden te zien en nam spoedig een ongekend grote vlucht. Vanaf 1800 ook in onze Lage Landen. De collectie van het Nederlands Steendrukmuseum is in soort en omvang uniek in de wereld. Sterker nog, er zijn diverse grafische musea, maar er is wereldwijd slechts één museum dat zich geheel richt op deze revolutionaire uitvinding, de ontwikkeling en de vele toepassingen van de steendruk en lithografie.

Collectie
In het Nederlands Steendrukmuseum vindt de bezoeker een uitgebreide collectie beeldmateriaal en techniek. Daarbij komen zowel de historische, technische als artistieke kanten van het steendrukken ruim aan bod. De fenomenale uitvinding, de ontwikkeling en het enorme toepassingsgebied kunt u bekijken én zelf beleven. De collectie omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten, muziekdruk en speelkaarten tot poëzieplaatjes, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen, (satirische) tijdschriften, kinderspelen en blikdruk. Daarbij ziet u werk van bekende kunstenaars zoals Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette en Jan Sluyters.

Introductiefilm
Iedere individuele bezoeker wordt verwelkomd met een korte introductiefilm over de steendruk en het museum.

Workshop
Van de opgestelde steendrukpersen uit de afgelopen twee eeuwen wordt een aantal nog regelmatig gebruikt. Ook is een getrouwe replica van de eerste houten steendrukpers van Alois Senefelder uit 1798 te zien. En in ons museumatelier worden zowel workshops als drukdemonstraties gegeven en zijn bovendien frequent kunstenaars aan het werk te zien. Voor de workshops is een groeiende belangstelling. Zowel uit de regio als van ver daarbuiten.

Bezoek de website >>

    Reviews van Nederlands Steendrukmuseum

    Om een recensie te kunnen schrijven moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken.