Themapark "De Spitkeet"

Harkema

Het themapark laat door verschillende huisjes zien hoe de mensen er woonden en werkten. Op het buitenterrein zie je (huis)dieren, gewassen, bomen en struiken uit de tijd 1850 en 1950. Dat de mensen het toen erg slecht hadden blijkt wel uit de aanwezigheid van een armenkerkhof op het park. Hier werden arme mensen gratis begraven. Er zijn tussen 1870 en 1920, ongeveer 200 mensen (waaronder 100 kinderen) begraven.

Spitkeet
Langzamerhand verbeterden gelukkig de omstandigheden. Op het park is dat goed te zien. Het slechtst woonden de mensen in een spitkeet (plaggenhut). Vaak grote gezinnen in een hut zonder voorzieningen. Mensen die het zich enigzins konden veroorloven bouwden een zogenaamde waldhuske. Dit is een stenen huis met rieten dak, een kamer en een achterhuis voor vee, werk of opslag. Vanaf 1909 werden er voor de spitkeetbewoners woningen gebouwd die ook de vorm van een waldhuske hadden, maar wat groter en met pannendak.

Museum
Alle huisjes zijn ingericht met spullen die er vroeger in stonden en zijn van binnen en buiten allemaal te bezichtigen. De verzameling oud gereedschap en gedragen kleding (waar armoede duidelijk aan af te zien is) is zeker de moeite waard om te bekijken.

Google Maps

Adres

Themapark "De Spitkeet"
De Dúnen 3
9281 KT Harkema

Uitjes in de buurt

Reviews van Themapark "De Spitkeet"

1 March 2014

De doelstelling wordt op een uitstekende manier vertolkt. Het wonen, werken en leven in de periode 1850 t/m 1950. Je beleeft de tijd van vroeger weer.

Anoniem

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.