Nationaal Glasmuseum Leerdam

Leerdam
Nationaal Glasmuseum Leerdam
Lingedijk 28-30
4142 LD Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum Leerdam heeft een unieke en rijk gevarieerde verzameling glas en kristal. De collectie bestaat uit het zogeheten kunstnijverheidsglas, prachtige voorbeelden van Serica en Unica maar kent ook meer alledaags gebruiksglas. Op basis van deze omvangrijke collectie is het Nationaal Glasmuseum Leerdam in staat een representatief overzicht te geven van het Nederlands vernieuwingsglas uit de periode 1880 tot heden.

Unieke glasverzameling
De verzameling bestaat voor een belangrijk deel uit de producten van de nabijgelegen Glasfabriek Leerdam. Deze fabriek was in 1915 een van de eerste bedrijven in Nederland die kunstenaars inschakelde bij het ontwerpen van gebruiksglas en sierglas. Tot een lange reeks van architecten, ontwerpers en kunstenaars die ontwerpen maakte voor kunstnijverheids-collectie van Leerdam, behoren onder meer K.P.C. De Bazel, H.P. Berlage, F. Ll. Wright en vele anderen.

Glaskunstenaars
Wereldberoemd zijn ook de unieke sierobjecten van de glasfabriek; de Leerdam Unica. Andries Copier was de grondlegger van deze collectie luxe gebruiksvoorwerpen. Na de oorlog zorgden ontwerpers als Meydam en Heesen voor een vernieuwing in de glaskunst. De glasfabriek nodigt nog steeds kunstenaars uit om Leerdam Unica te ontwerpen.

Deelcollecties
Naast de collectie Leerdam-glas, bezit het museum een aantal belangrijke deelcollecties zoals de producten van de Kristalunie Maastricht en het Amsterdamse Glashuis Muller en een grote collectie internationaal glas uit de negentiende en twintigste eeuw.

Nederlandse glaskunst
Op het gebied van hedendaags glas bezit het museum een verzameling, vooral Nederlands ‘Studioglas’, waarin pioniers uit de jaren zeventig tot aan de huidige generatie zijn vertegenwoordigd. Aan de hand van de hoogtepunten uit deze verzameling wordt de fascinerende geschiedenis beschreven van een van de belangrijkste uitingen van de Nederlandse vormgeving: de glaskunst.

Bezoek de website >>

  Reviews van Nationaal Glasmuseum Leerdam

  11 May 2014

  Ik ben Rosa en ik ben 10 jaar. Ik vond het heel leuk om al het glas te zien in het Glasmuseum. Daarom geef ik het een dikke 10! Dank u wel voor het leuke middagje uit.

  Rosa D
  Rosa D

  21 December 2011

  Mooi museum, waarbij voornamelijk het glasblazen heel leuk is. Er werd wel een slechte uitleg gegeven, maar daar hebben wij ons niet enorm aan gestoord. Toegangsprijs was wel een beetje veel.

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden