De Buitenplaats

Eelde
Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76
9761 EK Eelde

Museum De Buitenplaats in Eelde is gebouwd op initiatief van het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg. Zij kochten in 1971 het vervallen Nijsinghhuis en namen het initiatief voor het museumplan dat uit drie delen bestaat. Het eerste deel was het opknappen van het Nijsinghhuis (1654). Dit huis wordt door hen bewoond maar is enkele weken per jaar opengesteld voor publiek. Het tweede deel van het plan is het kunstpaviljoen waarin wisselende exposities van hedendaagse figuratieve kunst worden getoond.

De museumtuin werd ontworpen in samenspraak tussen tuin- en landschapsarchitect Jørn Copijn te Utrecht en Janneke van Groeningen-Hazenberg. Deze ging in de zomer van 2000 open voor publiek. De tuin heeft een organisch en een formeel gedeelte. Het organische deel van de tuin sluit aan bij de architectuur van het museumpaviljoen en gaat over in het dak ervan. In dit deel ligt onder andere de beeldentuin. Op het voorplein van het museum, tegen de helling van het dak en aan weerszijden van de omringende gracht, maakte de beeldhouwer Pieter Jan Kuiken stapelingen van baksteen. Er is een wisselende beeldenexpositie in de dwaaltuin, een platanenprieel met een wijntafel en er zijn verschillende waterloopjes.

In de exposities is soms werk te koop. Eens in de twee jaar is er een speciale verkooptentoonstelling met werk van kunstenaars, die eerder in het museum geëxposeerd hebben. Op verzoek bemiddelt het museum ook voor kunstenaars. Tevens inventariseert het museum hedendaagse figuratieve kunst van museale kwaliteit. Ook voor muziek kun je in Museum De Buitenplaats terecht. Naast klassieke muziek is er ook jazz, latin of swing, een verteller, een dichter, kortom veel variatie.

Bezoek de website >>

Google Maps
Museum
Museumstukken
De Buitenplaats
Outdoor Elements

  Reviews van De Buitenplaats

  Schrijf een review!

  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
  * verplichte velden