Je zoekopdracht

Verfijn je zoekopdracht

Totaal 564 uitje(s) gevonden
Earnewâld
Het Fries Landbouw Museum is een modern ingericht, levendig museum.
Moddergat
Ruik de zee en voel de wind in openluchtmuseum 't Fiskershúske. In dit openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden.
Leiden
Het Rijksmuseum van Oudheden is het nationale centrum voor archeologie, waar jong en oud kan genieten van de beschavingen uit het oude Egypte.
Elburg
Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Museum Elburg gevestigd.
Heumen
Bij een bezoek aan het Ateliermuseum heb je het gevoel dat de kunstenaar ieder moment binnen kan lopen. Een unieke collectie en een prachtige omgeving.
Vianen
Het Stedelijk Museum Vianen is een gezellig, intiem museum dat gevestigd is in een monumentaal pand in het centrum van de stad.
Kornwerderzand
Op de Friese Kop van de Afsluitdijk vind je een speciaal stukje vaderlandse oorlogsgeschiedenis.
Leiden
Dit museum in Leiden is een authentiek Wevershuis gebouwd rond 1560, in de hoogtijdagen van de Leidse textielindustrie.
Doesburg
Société Musée Lalique Pays Bas is een glasmuseum in de oude Hanzestad Doesburg dat zich geheel heeft gewijd aan de juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). René Lalique is voor de juwelen- en glaskunst wat Rembrandt voor de schilderkunst is.
Best
Het nationale speelgoedmuseum Spelebos is gevestigd op het museumpark van Bevrijdende Vleugels.
Amsterdam
Het museum besteedt aandacht aan tatoeages bij mensen over de hele wereld. In alle culturen en subculturen van gisteren, vandaag en morgen.
Brielle
In de oude verstingstad Brielle is Historisch Museum Den Briel gevestigd.

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!