Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 402 uitjes gevonden
Leeuwarden
De mooiste keramiek vind je in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Van prachtige art nouveau, Aziatische keramiek en verfijnd porselein tot kunst van bijvoorbeeld Picasso. Het museum organiseert regelmatig spraakmakende tentoonstellingen. En het Keramiekmuseum Princessehof heeft ook de leukste cadeauwinkel van Leeuwarden.
Nuenen
Volg de voetsporen van de schilder Vincent van Gogh. Zijn geschilderde wereld komt tot leven in Van Gogh Village Nuenen waar nog veel objecten staan die vereeuwigd zijn door de meester schilder. In het Vincentre komt de wereld van Vincent van Gogh en zijn werken tot leven.
Amsterdam
Via archeologische vondsten, voorwerpen uit het oude Egypte, eeuwenoude modellen van de tempel van Salomo en Herodes en andere religieuze voorwerpen maak je kennis met historische verhalen uit de bijbel.
Almelo
Het Stadsmuseum Almelo, voorheen Stichting Museum voor Heemkunde Almelo, is in 1975 opgericht met de bedoeling zoveel mogelijk relevante voorwerpen te bewaren uit de voormalige "Heerlijkheid Almelo".
Laren
Hier kan je de vele "geheimen" van de aarde ontdekken. De fossielen (resten of afdrukken van planten en dieren) geven informatie over het leven op aarde, miljoenen jaren geleden.
Van 14-03-2020 t/m 22-03-2020
Tefaf Maastircht
Amsterdam
Een evenement wat niet te missen is voor echte musea liefhebbers.
Waalwijk
Schoenen zijn er uiteraard in overvloed, want wat is een Schoenen Museum zonder schoenen. Maar, er is veel meer te zien en te beleven in het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk. Naast onze vaste opstelling, zijn er wisselende tentoonstellingen en tijdelijke exposities te bezichtigen. Het onderwerp van deze exposities en tentoonstellingen heeft altijd te maken met schoenen, leer of leertoepassingen.
Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald.
Almere
Heb je een masker nodig of een cape? Moet je kunnen vliegen of je laten bijten door een radioactieve spin? Natuurlijk niet. Échte helden zijn gewone mensen.
Orvelte
In het Apple Museum Nederland ga je even terug in de tijd met de prachtige felgekleurde Apple computers. Het museum bevindt zich in een monumentale boerderij in het Drentse Orvelte.