Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 376 uitjes gevonden
Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je op je eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Het gebouw, het Zeemagazijn, heeft een complete metamorfose ondergaan.
Franeker
Kaatsen, voor velen in Nederland nog onbekend, is in Friesland volkssport nummer één. Het Kaatsmuseum ook wel het oudste sportmuseum van Nederland laat zien waarom. Het museum toont een uitgebreide collectie gewonnen prijzen en attributen van het kaatsspel.
Kapelle
Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van fruit en fruitteelt. Informatie wordt op leuke manier aangeboden. Een werkende veilingklok, authentiek gereedschap en een fruittuin maken het museum voor jong en oud een uitdaging.
Swartbroek
In Swartbroek op het Sint Cornelisplein is een Theepottenmuseum gevestigd. Hier kun je terecht om de inmiddels meer dan 1800 verschillende "gekke" theepotten te bekijken. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een theepot van gemaakt.
Uithuizen
De Menkemaborg is een volledig ingericht huis met tuinen, grachten en singels, die samen een indrukwekkend beeld geven van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18e eeuw.
Eelde
Dit museum toont en verzamelt figuratieve kunst van na 1945. Hierbij ligt de nadruk op in Nederland woonachtige kunstenaars. De tentoonstellingen vinden zowel in het museumpaviljoen als in de ‘s zomers geopende museumtuin plaats.
Warffum
Het Hogeland is het hoger gelegen kleigebied ten noorden van de stad Groningen. Het openluchtmuseum geeft een beeld van het wonen en werken in dit gebied rond 1900. Het museum richt zich op de thema's landschap, bouwkunst en wonen en werken.
Etten-Leur
Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte, gevestigd in het historische Sint Paulushofje uit 1681, geeft een kijk op het leven tot ongeveer 1960. Het museum toont een boerenkamer met open haard, bedstee met daaronder een proviandkelder, meubels en huisraad.
Meppel
Het Drukkerijmuseum Meppel…. een levend museum. Vele vrijwilligers en oud-grafici demonstreren dagelijks het hand- en machinezetten, drukken, papierscheppen en boekbinden. Regelmatig wordt ook de steendruktechniek gedemonstreerd.
Hindeloopen
Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren. Nog steeds is Hindeloopen een aantrekkelijke stad om te bezoeken.