Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 399 uitjes gevonden
Leiden
Een bezoek aan Naturalis in Leiden is als een ontdekkingstocht in de natuur. Loop eens langs een parade van dinosauriërs, een mammoet en honderden fossielen uit de oertijd. Ontdek hoe de aarde is ontstaan en verwonder je over de diversiteit aan klimaten en ecosystemen.
Leeuwarden
Praamvaren met meer dan 9 personen? Huur dan een praam met schipper voor een rondvaart door de grachten van Leeuwarden.
Vledder
Op reis door Drenthe, vind je nergens de zee. En toch herbergt in het Drentse dorp Vledder een zeemuseum met een unieke verzameling zeecuriosa. Hier vind je duizenden soorten schelpen, koralen, vissen, fossielen en nog veel meer. Een museum met een verhaal.
Valkenburg
Op zoek naar Het Zwarte Goud! Gefascineerd door verhalen van vroeger over het werken in de mijn? Wil je zien hoe het leven van de zeven dwergen van Sneeuwwitje in werkelijkheid was?
Amsterdam
De Beurs van Berlage vertoont haar kleinste tentoonstelling ooit! De werken zijn zo ontzettend klein dat ze met het blote oog bijna niet te zien zijn!
Utrecht
Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst is de plek in Europa om Aboriginal kunst uit Australië te ervaren. In het museum zie je hedendaagse Aboriginal kunst uit alle windstreken van Australië. Net als de Aboriginal kunst is ook het museum voortdurend in beweging.
Delft
Royal Delft is de overgebleven Delfts Blauw fabrikant sinds de 17e eeuw in Nederland. Het is de oudste Delfts Blauw fabriek waar men nog steeds de oude technieken toe past; waar men nog met de hand schildert en produceert. Elk jaar bewijst het museum zich weer om zich als visitekaartje van Nederland weer te geven, onze bezoekers zijn altijd geïntrigeerd door de wondere wereld van het Delfts Blauw.
Helmond
In het verrassende Edah Museum stap je terug in de tijd. Je komt hier alles te weten over de distributie van levensmiddelen van zo'n 100 jaar geleden. De geschiedenis van het bedrijf Edah, aangevuld met anderen, brengt je terug in de tijd en plaatst je tussen de producten.
Van 01-09-2019 t/m 25-11-2019
Expositie Edith van Eijden-Calis en Simone Stawicki
Huizen
1 september t/m 25 november in de kleine toonzaal, Eemlandweg 7 in Huizen, een expositie van Edith van Eijden-Calis (keramiek) en Simone Stawicki (schilderijen)
Leeuwarden
De geschiedenis van Friesland in de Tweede Wereldoorlog is een verhaal van mensen. Mensen die in de stad of op het Friese platteland woonden. Het Fries Verzetsmuseum gaat over de beleving van de Tweede Wereldoorlog in Friesland.