Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 376 uitjes gevonden
Frederiksoord
Expositie over het leven, wonen en werken in de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Vanuit De Koloniehof ontdek je te voet of per fiets op avontuurlijke wijze opmerkelijke gebouwen en een mooie omgeving.
Heerenveen
Museum over de cultuurgeschiedenis van Zuidoost-Friesland. Een grote maquette van Heerenveen met licht- en geluidshow. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum.
Zundert
Het Vincent van GoghHuis is een huis van herinnering en beleving. Vincent zelf neemt je mee in een hoorspel vol kijkplezier. Op de geboortegrond van deze meester wordt ook aandacht besteed aan zijn vakbroeders van toen en nu, in een wisselexpositie.
Dokkum
Beleef de geschiedenis in museum het Admiraliteitshuis! Het museum ligt in het midden van het historische centrum van Dokkum en bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen.
Almelo
Dit kleine museum is gevestigd in een stadsboerderij van 300 jaar oud. Je vindt een interieur uit de jaren '20 en een weefkamer met twee weeftoestellen uit 1754 en 1821. In de wolkamer vind je spinnewielen, manden met schapenwol, kaardenmachines en een kleermakershoek.
Giethoorn
Het museum is een gerestaureerde Giethoornse boerderij en vormt een fraai monument van boerenbouwkunst. De grote permanente tentoonstelling geeft een interessant beeld van wonen, werken en leven in het Giethoorn van honderd jaar geleden
Borculo
De Lebbenbrugge behoorde van oudsher onder het Hof van Borculo. Het is niet precies te zeggen hoe oud de Lebbenbrugge is. In 1318 werd aan de stad Zutphen het recht toegekend om langs de Berkel en Lebbinkbeek een vaart aan te leggen om het turf uit de venen van Aalten en Lichtenvoorde af te kunnen voeren.
Enkhuizen
Het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen bevat op dit moment 's werelds meest omvangrijke collectie. Van het kleinste parfumflesje tot een 30 liter wijnballon. De collectie omvat inmiddels meer dan 1000 exemplaren, waarvan ongeveer de helft is tentoongesteld.
Vriezenveen
Alles over het leven en werken in het veen wordt uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette, landkaarten en expositiemateriaal. Maak een ritje over het smalspoor en laat je rondleiden in Veenmuseum Vriezenveenseveld in Vriezenveen.
Utrecht
Het oude Maliebaanstation is de poort tot het Spoorwegmuseum. Marmeren vloeren, kroonluchters, een koninklijke wachtkamer, dit is wat je noemt reizen in stijl.