Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 366 uitjes gevonden
Medemblik
In het Nederlands Stoommachinemuseum staat een oud en nog werkend stoomgemaal en een nog ouder elektrisch gemaal welke kan draaien (niet malen) op stroom wat wordt opgewekt door een stoommachine. Dit museum in Medemblik wordt geheel gerund door vrijwilligers.
Helmond
Ga terug naar vroeger tijden in de kelders van het kasteel. Of bekijk de prachtige gevarieerde kunstcollecties van oude en hedendaagse kunst. Je kunt het ervaren in de twee prachtige gebouwen waarin het museum is gevestigd: het middeleeuwse kasteel en de eigentijdse Boscotondohal.
Amsterdam
De voormalige onderduikplek waar Anne Frank haar dagboek schreef, is nu een museum. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het dagboek. In 2005 bezochten voor het eerst een miljoen mensen het Anne Frank Huis. En elk jaar komen daar weer meer bij.
Amsterdam
In museum Geelvinck neemt u een stap terug in de tijd en waant u zich in de pracht en praal van een uniek stadspaleis aan de Keizersgracht. Lopend door de rijk gedecoreerde ontvangstzalen en stijlkamers ervaart u hoe de rijke regenten in de 18de eeuw leefden.
Utrecht
Wereldwijd is er één Utrechts kunstwerk beroemder dan de Rietveldstoel en dat is Dick Bruna's nijntje, het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. Het werk van Dick Bruna is permanent te zien in het Dick Bruna Huis tegenover het Centraal Museum in Utrecht.
Heumen
Een door houten kolommen gedragen gebouw, een unieke collectie, de prachtige omgeving van het rijk van Nijmegen en het gevoel dat de kunstenaar ieder moment kan binnenlopen. Dat vind je allemaal bij een bezoek aan het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen.
Rotterdam
Midden in het bruisende hart van Rotterdam ligt het Maritiem Museum Rotterdam. Het museum beheert een eeuwenoude collectie van ruim een half miljoen objecten die de Nederlandse maritieme ontwikkeling beslaat van eind vijftiende eeuw tot heden en is het belangrijkste instituut dat het Rotterdamse maritieme erfgoed bewaart, bestudeert en toont. Wereldwijd behoort het museum met zijn collectie tot de topinstituten.
Gorinchem
Het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis van Gorinchem en toont veel waardevol kunstbezit. Schilderijen van oude meesters als Abraham Bloemaert en Jan Meerhout worden afgewisseld met werken van baanbrekende, eigentijdse kunstenaars.
IJsselstein
Het museum heeft als hoofdthema "3000 jaar wonen nabij de Hollandse IJssel". D.m.v. de tentoongestelde objecten, audiovisuele presentaties en ontdekplekken komt je van alles te weten over de geschiedenis van IJsselstein en omstreken.
Giethoorn
Museum Histo-Mobil toont een brede collectie voorwerpen uit de tijd van Ot en Sien. Je ziet o.a. auto's, rijtuigen, boerenwagens, scooters en veel boerengereedschap in een permanente tentoonstelling. Verder zie je huishoudelijke voorwerpen en kleding uit de jaren '20, '30 en '40.