Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 366 uitjes gevonden
Uithuizen
De Menkemaborg is een volledig ingericht huis met tuinen, grachten en singels, die samen een indrukwekkend beeld geven van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18e eeuw.
Vorden
In het Heiligenbeeldenmuseum zijn ruim 600 heiligenbeelden te bewonderen, waaronder beelden van de 12 Apostelen. Naast permanente aandacht voor het thema Cuypers op de Kranenburg wordt er ieder jaar een speciaal thema belicht.
Etten-Leur
Het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur is een levendig museum, ondanks dat de grafische wereld de afgelopen jaren geen moment rust heeft gekend door alle technische veranderingen. Vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw kwam die revolutie op gang en was het niet meer tegen te houden. Het "lood" ging er uit en de filmfase deed z'n intrede.
Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar is het geheugen van de stad Alkmaar en het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. In het recent gemoderniseerde museum wordt het verleden op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve presentaties.
Zaandam
De Museumwinkel Albert Heijn in Zaandam is een samenvoeging van twee huizen. Het voorste gedeelte, de winkel uit 1820, stond oorspronkelijk aan de Oostzijde in Zaandam. Het achterste gedeelte dat als woonhuis in gebruik is, komt van de Kerkbuurt in Westzaan.
Appelscha
Naast alle mooie bomen, planten en kruiden, vind je bij museum de Heksehoeve in Appelscha 25 echte heksen rituelen die je als bezoeker kunt doen. Zo kun je inzicht krijgen in het leven als heks en je wensen en dromen waarmaken. Het museum is ongeveer 5000 m² groot.
Apeldoorn
Paleis het Loo, de favoriete zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie. Sinds 1984 functioneert het als museum, nadat het op spectaculaire wijze samen met de tuinen in 17de eeuwse staat werd teruggebracht.
Domburg
Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg ligt midden in het centrum en organiseert voor- en najaarstentoonstellingen over het leven en werk van de Domburgse kunstenaars en de wisselwerking tussen de kunstenaars (1900-1930) en hedendaagse Zeeuwse kunstenaars.
Eindhoven
Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een museum voor twintigste-eeuwse en hedendaagse kunst. De collectie van het Van Abbemuseum bestrijkt een periode van bijna 100 jaar met werken van o.a. Picasso, Chagall, Kandinsky, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Mondriaan en Appel.
Harderwijk
In het Stadsmuseum Harderwijk bevinden zich circa 10 ruimten, waarin je de belangrijkste elementen uit de rijke en veelzijdige geschiedenis van Harderwijk kunt bezichtigen. Van de prehistorie tot de stadsontwikkeling tijdens de Middeleeuwen.