Verfijn je zoekopdracht

Rijksmuseum
De grootste ster onder de Nederlandse musea is het Rijksmuseum. Dit museum (Amsterdam) wordt ook wel 'Rijks' genoemd en bevat een overzicht van Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie is immens; ruim 1 miljoen voorwerpen. De blikvangers van het Rijksmuseum zijn echter de werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. Topstuk is het beroemde doek 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Die moet je eigenlijk eens gezien hebben. Het grote voordeel van dit Rijksmuseum in Amsterdam is natuurlijk de mogelijkheid om er een compleet dagje uit van te maken. In de hoofdstad is altijd voldoende te beleven.

Openlucht museum
Musea vol kunst zijn mooi, maar misschien toch minder geschikt voor kleine kinderen. Beter past dan een openlucht museum. Arnhem telt vele musea, maar het Nederlands openlucht museum is waarschijnlijk het bekendst. In een prachtige, bosrijke omgeving leer je de Nederlandse geschiedenis op visuele wijze. En de kinderen spelen vrolijk een rol in die historie. Ze helpen de keuterboer mee en rijden met de tram door het Nederland van vroeger.

Stedelijk museum
Een stedelijk museum herbergt doorgaans kunst en voorwerpen uit een bepaalde stad of een bepaalde regio. Ook bij jou in de buurt vind je zo'n museum. Amsterdam heeft er een met veel faam, maar er is ook een stedelijk museum in Alkmaar, Zutphen, Zwolle, Leiden en Den Bosch. Vaak zijn ze ontstaan uit particuliere verzamelingen. Het leuke aan deze musea is natuurlijk dat het de geschiedenis toont van je eigen woonplaats of regio.

Oorlogsmuseum
Een van de meest favoriete onderwerpen voor een museum is de oorlog. Veel voorwerpen uit de tijd van de wereldoorlogen zijn goed bewaard gebleven en de verhalen spreken nog altijd tot de verbeelding. Bijvoorbeeld in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar je vindt dit soort musea ook in Arnhem, Breda en tal van kleinere plaatsen.

Zoveel museums
Er is hier niet genoeg ruimte om alles over musea in Nederland te bespreken. Maar enkele tips voor een leuke dag uit geven wij graag; bezoek ook eens een museum in de bruisende steden Rotterdam, Den Haag of Utrecht, trek er eens op uit tijdens de jaarlijkse museumnacht en sla vooral het Van Gogh museum, het Centraal Museum en het Tropenmuseum niet over!

Totaal 376 uitjes gevonden
Kornwerderzand
Op de Friese Kop van de Afsluitdijk vind je een speciaal stukje vaderlandse oorlogsgeschiedenis, namelijk de Vesting Kornwerderzand. De enige plaats in Nederland, waar in mei 1940 de Duitse opmars tot staan werd gebracht.
Soest
In het Nationaal Militair Museum in Soest zie je de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Het museum heeft prachtige tentoonstellingen en er zijn veel activiteiten. Je weet haast niet waar je moet beginnen in dit nieuwe en eigentijdse museum.
Hooghalen
Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse joden in herinnering gehouden. Op het terrein van kamp Westerbork met reconstructies en monumenten, en in het museum.
Maarssen
Vechtstreekmuseum (voorheen Museum Maarssen) is gevestigd in het koetshuis van de buitenplaats Goudestein en het ligt in een mooi wandelpark en aan de romantische rivier de Vecht. Het museum bestaat sinds 1995 en is voortgekomen uit de gemeentelijke Oudheidkamer: het geeft een beeld van het ontstaan van Maarssen, zijn geschiedenis en zijn inwoners en activiteiten door de eeuwen heen.
Hoorn
De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint!
Rotterdam
Midden in het bruisende hart van Rotterdam ligt het Maritiem Museum Rotterdam. Het museum beheert een eeuwenoude collectie van ruim een half miljoen objecten die de Nederlandse maritieme ontwikkeling beslaat van eind vijftiende eeuw tot heden en is het belangrijkste instituut dat het Rotterdamse maritieme erfgoed bewaart, bestudeert en toont. Wereldwijd behoort het museum met zijn collectie tot de topinstituten.
Zuidwolde
Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum de Wemme in Zuidwolde is verrassend, gezellig en steeds weer anders. De Wemme heeft ieder jaar weer een nieuwe expositie van cultuurhistorische aard. Daarnaast is in de beeldentuin elk jaar weer een prachtige expositie te zien van een andere kunstenaar.
Cruquius
Museum De Cruquius is gehuisvest in het voormalige stoomgemaal Cruquius uit 1849, een industrieel monument van wereldformaat. De museumtentoonstelling toont stoomgemaal De Cruquius in zijn oer-Nederlandse context.
Rotterdam
Een bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam is een tocht langs oude meesters, vergeten culturen, fascinerende foto's, design en hedendaagse kunst. Omdat er meerdere exposities tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen.
Amersfoort
De Zonnehof is in de jaren vijftig als expositiegebouw ontworpen door een van de belangrijkste architect van de 20e eeuw: Gerrit Rietveld. In het unieke gebouw een gevarieerd expositieprogramma ontwikkeld op het terrein van de moderne kunst.