Koude Oorlog weekend

Nederland
Datum: 22-10-2022 t/m 23-10-2022

De PTT/KPN Atoombunker Arnhem. Tijdens de Koude Oorlog bestond de angst dat troepen van het WarschauPact West-Europa binnen zouden vallen. PTT Telecom (= tegenwoordig KPN) was als staatsbedrijf verantwoordelijk voor alle communicatie in Nederland zoals radio/tv, telefoon, fax en data. In ieder telefoondistrict in Nederland heeft de PTT een speciale atoombunker gebouwd vanuit waar speciale reparatieploegen de meest essentiële centrales en verbindingen van het telecommunicatienetwerk van PTT konden herstellen als er bijvoorbeeld atoomwapens in Nederland zouden zijn gebruikt.

De Atoombunker in Arnhem was de bunker voor de telefoondistricten Arnhem en Nijmegen. Vanuit deze bunker kon een team van maximaal 40 mensen onder alle omstandigheden en zelfs bij atoomaanvallen toch veilig blijven werken. Na het vallen van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de bunker van 1990 tot 2012 in dienst gebleven als één van de geheimste locaties van KPN. In deze bunker staat namelijk de telefooncentrale van het Nationaal Noodnet. Het Nationaal Noodnet is een apart telefoonnetwerk waarmee burgemeesters, ministers, de koning, politie en brandweer enz. elkaar kunnen bereiken, zelfs als alle elektriciteit en verbindingen in Nederland uitgevallen zouden zijn (=de zogeheten ‘rode telefoon’ of hotlines tussen 5500 speciale abonnees).

Het Nationaal Noodnet bestaat nog steeds, maar is nu gemoderniseerd en heet nu Nood Communicatie Voorziening. Vrijwilligers van de Atoombunker Arnhem laten graag zien wat PTT/KPN allemaal had bedacht en allemaal klaar had staan om te zorgen de crisiscommunicatie in Nederland altijd door kon gaan. De Atoombunker is best groot en ligt verstopt onder een speelplaats in een woonwijk. Er zijn allerlei technische ruimtes, slaapzalen, ziekenboegen, een dagverblijf, commandopost, verbindingscentrum en natuurlijk allerlei ruimtes met techniek (zowel techniek voor de bunker als techniek om alle communicatie in Nederland draaiend te houden). Daar zie je van buiten niets van, want met uitzondering van een trappenhuis ligt alles diep verborgen onder de grond.

Van alle 23 bunkers die de PTT tussen 1960 en 1988 bouwde, is de PTT/KPN Atoombunker Arnhem de enige die volledig ingericht is overgebleven. KPN heeft de bunker in 2012 aan de Stichting NCO Arnhem geschonken zodat mensen (en met name kinderen en jeugd) ook in de toekomst kunnen zien hoe de PTT/KPN op alle onvoorziene gebeurtenissen waren voorbereid. Bij je bezoek aan de Atoombunker kun je alles vragen over crisiscommunicatie toen én crisiscommunicatie nu. Een bezoek aan de PTT/KPN Atoombunker is uniek omdat dit één van de weinige nog volledig operationele en werkende atoombunkers in Nederland is. De bunker is vanwege allerlei trappen en hoge drempels helaas niet geschikt voor minder validen.

Tijdens beide dagen van het evenement 60 jaar Cubacrisis worden er rondleidingen gehouden om 9.00 / 10.30 / 12.00 / 14.00 / 15.30 / 17.00 uur. De maximale groepsgrootte per rondleiding is 10 personen. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen de bunker gratis bezoeken (mits onder begeleiding van een betalende volwassene). Inschrijven voor een rondleiding kan door een mail te sturen naar atoombunker@kpnmail.nl. onder vermelding van de voorkeurdag en alle namen + leeftijden van de deelnemers. Als er op jouw voorkeurdag nog plek is, dan wordt je ingedeeld bij één van de rondleidingen van die dag.

Special Call voor de locatie: PA60NCO

Adres

Waterlinie

Nederland

Uitjes in de buurt

Reviews van Koude Oorlog weekend

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.