Woudrichem

Woudrichem

Drie rivieren, twee historische vestingsteden en het Land van Heusden en Altena: deze route heeft je veel natuur en cultuur te bieden! Je rijdt door Woudrichem en Gorinchem, maar ook langs Slot Loevestein, Slot te Rijswijk en Fort Vuren. Een relatief korte route, maar wel eentje die dankzij de vele bezienswaardigheden garant staat voor een mooi dagje uit.

Het eerste cultuurhistorische punt op je route is Slot te Rijswijk, een omgracht herenhuis uit 1756 dat is gebouwd op de fundamenten van een oud kasteel. Het herenhuis is omgeven door een park in Engelse landschapsstijl. Slot Loevestein is een van de bekendste en mooiste kastelen van Nederland. Het kasteel dateert uit 1361 en lag in de invloedssfeer van het Graafschap Holland en de Hertogdommen Brabant en Gelre. In het museum leer je meer over de lange en roerige geschiedenis van Loevestein. Vooral de ontsnapping van Hugo de Groot per boekenkist zal jong en oud tot de verbeelding spreken.

Aan de overkant van de Waal kom je langs Fort Vuren dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort uit 1844 moest Gorinchem beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten. Aan het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog is in deze regio flink gevochten, waarbij onder meer de omgeving onder water werd gezet.

Als laatste wachten je twee historische vestingstadjes: Gorinchem en Woudrichem. In het historische centrum van Gorinchem, dat ook wel als Gorkum geschreven wordt, is het stratenpatroon uit de vijftiende en zestiende eeuw nog altijd zichtbaar. Je ziet hier vele monumentale panden, ook de zestiende-eeuwse stadswallen zijn bewaard gebleven. Op deze stadswal staat De Hoop, een korenmolen uit 1764.

Woudrichem ontstond in de negende eeuw. Door zijn strategische ligging aan de grenzen van Holland, Gelre en Brabant is het plaatsje regelmatig belegerd. In 1814 werd Woudrichem opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zodat de middeleeuwse vesting uiteindelijk pas in 1955 is opgeheven. Het historische centrum geldt als beschermd stadsgezicht. Je ziet er oud-Hollandse vestingwerken, zestiende-eeuwse woonhuizen en de Gevangenpoort uit omstreeks 1580.

Adres

Route.nl

Woudrichem

Uitjes in de buurt

Reviews van Woudrichem

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.