Well

Well

Net ten noorden van het plaatsje Well vormt de Maas kilometers lang de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. Deze route neemt je mee door een deel van dit grensgebied waar natuur en cultuurhistorie hand in hand gaan. Rechts van de rivier rij je door Nationaal Park Maasduinen, aan de linkeroever fiets je door een schakering van landbouwgronden, bossen en oude kerkdorpjes.

Uitvalsbasis voor deze route is Restaurant De Wellsche Hut. In dit sfeervol ingerichte restaurant ben je welkom voor een kopje koffie, lunch en diner. Je kunt hier verschillende arrangementen boeken, zoals een culinaire fietstocht door het grensgebied met Duitsland. Grenzend aan Restaurant De Wellsche Hut ligt een camperplaats waar plaats is voor 18 campers. Hier zijn een watertap en put aanwezig voor het vullen en legen van toilet en vuilwatertank. Ook is er gratis WI-FI beschikbaar.

De combinatie duinen en Limburg ligt niet erg voor de hand, maar bestaat wel degelijk: je ziet ze in Nationaal Park de Maasduinen. Deze rivierduinen ontstonden aan het eind van de laatste ijstijd, toen Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. In droge periodes blies de westenwind het rivierzand tot stuifduinen op. De duinen zijn tegenwoordig vrijwel allemaal met bos begroeid, dit was de enige manier om de omliggende akkers en weidegronden tegen stuivende zandkorrels te beschermen. Behalve door glooiende bossen rij je hier ook door heide en langs vennen.

Net nadat je de Maas bent overgestoken, zie je nog enkele authentieke Maasheggen, een eeuwenoud cultureel erfgoed. Dankzij menselijk ingrijpen groeien deze mei- en sleedoorns in elkaar en vormen ze een ondoordringbare heg die als een lint door het landschap kronkelt, net als de Maas. De stekelige heggen dienden vroeger onder meer als perceelafscheiding. Dit vlechten van heggen bestond al in de Romeinse tijd: Julius Caesar beschreef er zijn ergernis over, het kostte hem veel moeite om deze groene muren met zijn leger te passeren.

Overloon is een van de grotere dorpen op je route. Dit dorp heeft lange tijd tussen de heidevelden gelegen, tamelijk afgezonderd van de rest van de streek. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Overloon bijna helemaal verwoest bij de Slag om Overloon, een tiendaagse tankslag tussen een Amerikaanse tankdivisie en het Duitse leger. Het is de enige tankslag die op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. Tijdens deze slag werd ook Kasteel Hattert compleet vernietigd. Net voordat je Overloon inrijdt, hoor je hier meer over bij L119, een luisterplek van de Liberation Route.

Vanuit Overloon rij je de Overloonse Duinen binnen. In dit natuurgebied wisselen stuifduinen, jeneverbesstruwelen, heide en naaldbossen elkaar af. Het is lekker doortrappen in dit rustig gebied. Even verderop kom je door Holthees waar zich L118 bevindt. Bij deze luisterplek van de Liberation Route hoor je het tragische verhaal over de snelle evacuatie van de 3000 inwoners van Overloon eind 1944.

Adres

Route.nl

Well

Uitjes in de buurt

Reviews van Well

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.