Stadskanaal
Op de grens van Drenthe en Groningen fiets je door de voormalige veengebieden en Westerwolde. In dit landelijke gebied ontdek je verrassende dorpjes en natuurgebieden als het Ruiten Aa, een van de mooiste beekdalen van Nederland.
Echt Gronings
In de bossen bij Ter Borg ligt nog een van de weinige originele Groningse heidevelden. Ter Borg zelf is een authentiek Gronings buurtschap dat zijn originele identiteit heeft weten te behouden. Je ziet er onder meer enkele oude karakteristieke boerderijen. In het dal van de Ruiten Aa is het heerlijk rustig fietsen. Even verderop kun je aan de rand van Stadskanaal een gezellig terrasje pakken bij Pagedal Vakantiepark Westerwolde.
Drentse veenkolonie
Na Stadskanaal fiets je enkele kilometers door het oude veengebied van Drenthe. Je rijdt door Tweede Exloërmond waar de oude lintbebouwing een lengte van maar liefst zes kilometer heeft. Aan het Zuiderdiep staan nog twee monumentale krimpenboerderijen: een type waarbij het achterdeel (de stal en schuur) breder is dan het voorhuis. Ze zijn herkenbaar aan hun Jugendstilelementen, net als de voormalige Gereformeerde Kerk uit 1908. De gebouwen zijn ontworpen door de veenkoloniale architect Klaas Prummel.
Het ontstaan van Stadskanaal
Bij knooppunt 47 steek je het Stadskanaal over. Dit kanaal werd in 1856 voltooid en is bijna geheel door Groningse en Duitse arbeiders met de schop gegraven. Het kanaal is van groot belang geweest bij het ontginnen van de regio. In de negentiende eeuw was het Stadskanaal één van de drukste vaarroutes van Nederland. Omdat de wachttijden bij de sluizen opliepen tot enkele uren, werden op deze plaatsen cafés en winkeltjes gevestigd. Zo ontstonden de plaatsen Stadskanaal en Musselkanaal. Ten oosten van Stadskanaal loopt nog een kanaal: het A.G. Wildervanckkanaal, een afwateringskanaal dat eind jaren tachtig is gegraven. Aan dit kanaal ligt het Pagedal: een natuurgebied dat bestaat uit bos, weilanden en een meertje.