Brunssum

Kerkrade

In Zuid-Limburg kun je heerlijk fietsen door het heuvelachtige landschap. Deze route neemt je mee langs verschillende plaatsen zoals Landgraaf, Brunssum en Schinveld, maar ook door de prachtige Brunssummerheide. In dit natuurgebied vind je een mooie afwisseling van heidevelden, venen, bossen en vennen.
 

Historische bouwwerken
Als je houdt van historische gebouwen, dan kun je je hart ophalen bij kasteel Amstenrade. Uit welk jaar dit kasteel precies komt is onbekend, maar in de late twaalfde eeuw werd er al gesproken over een burcht met deze naam. Het oorspronkelijke kasteel was een massieve burcht met drie ronde en één vierkante toren. Rond het kasteel is een prachtig kasteelpark aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Op het terrein staat ook een oranjerie, een koetshuis en de rentmeesterswoning. In Schinveld kun je een kijkje nemen bij het Schinvelderhuuske, een oude hoeve die in de twintigste eeuw werd gerestaureerd.


De historie van Brunssum
Brunssum zelf en het gebied eromheen werd in de prehistorie al bewoond. Archeologische vondsten en vermeldingen uit de middeleeuwen bewijzen dat het gebied de afgelopen 2000 jaar aan één stuk door bewoond is geweest. Brunssum werd in 1794 een zelfstandige gemeente. Tot aan het begin van de twintigste eeuw bleef het een kleine gehucht met inwoners die leefden van de landbouw. Nadat de staatsmijnen werden opgericht groeide Brunssum snel uit tot een belangrijk centrum voor steen- en bruinkoolwinning. In 1995 kreeg het plaatsje landelijke bekendheid, toen er zich een wonder leek te voltrekken: een Mariabeeld huilde bloed. Onderzoek wees later uit dat de substantie die over het gezicht van de Heilige Moeder liep gewoon gesmolten lijm was.

Adres

Route.nl

Kerkrade

Uitjes in de buurt

Reviews van Brunssum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.