Stad en natuur
Verken het Limburgse gevoel in Voerendaal. Het dorpje heeft een jong en fris karakter, maar vergis je niet: Voerendaal is al eeuwen oud. De eerste schriftelijke vermelding van het dorp staat op een oorkonde uit 1065. Op de oorkonde staat dat de Sint-Laurentiuskerk door de Paus in 1049 is ingewijd. Daarmee is het de enige kerk in Nederland die ooit door het hoofd van de Christelijke gemeenschap is ingezegend. De vondsten van Romeinse bouwwerken, waaronder overblijfselen van een villa vlakbij een monumentale hoeve, doen echter vermoeden dat de geschiedenis van Voerendaal nog veel verder terug gaat.
De volgende bezienswaardigheid op de route is een molen. De Nuth is een ronde bakstenen beltmolen uit 1882. Overigens werd de molen in dat jaar twee keer gebouwd, omdat de oorspronkelijke molen werd vernield door een onbekende oorzaak. Toen de molenaar in 1971 overleed raakte de molen in verval, tot een nieuwe eigenaar in 1996 de Nuth liet restaureren. Nu maalt de molen op vrijwillige basis graan.
Halverwege het landelijke Schin op Geul kom je tenslotte de Schaloensmolen tegen. De turbine watermolen heeft de status van rijksmonument werd omstreeks 1700 gebouwd ter vervanging van een andere molen die hoorde bij Kasteel Oud-Valkenburg.. De boeren van de dorpen Oud-Valkenburg en Schin op Geul waren verplicht om hier hun graan aan te bieden aan deze banmolen om het te malen. Toen had de molen nog een waterrad; in 1924 is deze vervangen door de huidige turbine. De molen is nog steeds maalvaardig, hoewel hij nauwelijks meer voor dat doel gebruikt wordt. Wel is er een expositieruimte van gemaakt.