Roosendaal
Aan de belangrijke rivierarm Hollandsch Diep, een drukke vaarroute van Rotterdam naar Antwerpen, ligt de vestingstad WILLEMSTAD. Prins Maurits gaf opdracht de bestaande vesting uit te bouwen tot zijn huidige vorm van een zevenpuntige ster te bouwen om de Spanjaarden het hoofd te bieden als ze het waagden van Brabant naar Holland over te steken. De vesting is in 1564 in een zeekleipolder “Polder de Ruigenhil” gebouwd.
Het polderlandschap zoals je het nu ziet heeft nog veel kenmerken van weleer. De dijken zijn nog altijd prominent aanwezig. Voor de inpoldering stond de natuur in het gebied sterk onder invloed van de getijden en je vindt er nog enkele mooie kreekrestanten. De omgeving van Willemstad is gezegend met fraaie natuurgebieden.
Langs de Oostdijk ligt buitendijks een uitgestrekt weidegebied met aan de oevers van het Hollandsch Diep een brede strook vloedbos en rietvelden. Korenmolen De Oude Molen was tot in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw nog in functie. De molen zou worden gesloopt, maar is uiteindelijk gered van die plannen en tussen 2002 en 2008 grondig gerestaureerd.
Als je geïnteresseerd bent in krijgshistorie dan moet je bij Fort de Hel even een pauze inlassen. Het fort werd in 1811 door de Fransen gebouwd en heette destijds 'Fort l'Enfer'. In 1882 werd het gemoderniseerd en kon het 118 soldaten huisvesten. In de Eerste Wereldoorlog was het fort ook daadwerkelijk op deze volle sterkte bemand. In de Tweede Wereldoorlog verloor de divisie van South Wales Borderers hier enkele mannen omdat ze dachten dat het fort niet door de Duitsers bezet was. In 1961 werd het fort uit de militaire dienst ontheven en werd het voor publiek opengesteld.