Nunspeet-Harderwijk
Nunspeet is een esdorp en gemeente in Gelderland. De gemeente telt ongeveer 26.000 inwoners en heeft een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk bestond het dorp uit kleine boeren, dagloners en eekschillers die zeer arm waren. Nadat ze in 1863 aangesloten werden op het spoorwegnet begon de economie sterk te groeien.
Het dorp wordt aan de oostkant omgeven door de prachtige bomenzee en uitgestrekte glooiende heide van de Veluwe, terwijl aan de oostkant de Veluwse Randmeren liggen. Unieke planten zoals fonteinkruid en kranswier, waarvoor zelfs een beschermingszone is opgericht, voorkomen een algenbloei in de ondiepe wateren. Ook vinden watervogels, zoals de kleine zwaan en de tafeleend, deze planten erg lekker. De Veluwe Randmeren zijn zo’n belangrijk leefgebied voor watervogels, dat ook zij hier een beschermde zone toegewezen hebben gekregen. In de wateren trof je vroeger brasem aan, maar het territorium van deze vis is ingenomen door de baars en de blankvoorn. Ook de aanwezigheid van de snoek en de paling worden gestimuleerd. De meren hebben een betoverende aantrekkingskracht op allerlei activiteiten in en om het water: kanoërs, zwemmers, schaatsers, zeilers, surfers, pleziervaarders… haast elke soort van waterrecreatie komt hier wel voor.
Wanneer je aan de tocht begint, fiets je eerst vier kilometer voordat je bij molen De Maagd in Hulshorst aankomt. Deze achtkante stellingmolen stamt uit 1894. De molen maalde koren en werd in 1960 hersteld als rijksmonument, maar door stilstand raakte hij daarna toch weer in verval. In 1988 werd de molen opnieuw grondig gerestaureerd, waarbij De Maagd weer maalvaardig werd gemaakt. Om te voorkomen dat de molen opnieuw aftakelt, wordt er tegenwoordig met 2 koppels maalstenen beroepsmatig weer graan mee gemalen.
Dan fiets je ongeveer 15 kilometer door de natuur, die je zal blijven verrassen en doen genieten, tot je bij Landgoed en Huize Klarenbeek komt. Het huis is in 1842 gebouwd en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw uitgebreid met een hoofdgebouw en omringend park. De tuin is gebouwd naar het originele ontwerp en bevat vele bloemen en planten. Zowel het pand als het landgoed heeft de status van Rijksmonument.
In Nunspeet werd in 1886 molen De Duif gebouwd. Deze beltmolen werd gebruikt als korenmolen. Voordat de grond voor de bouw van deze molen werd opgeworpen, zoals bij beltmolens het geval is, stonden er al twee andere molens op deze plek: een standerdmolen die in 1818 verdween en een molen die in 1886 na een blikseminslag helemaal afbrandde. De molen werd gerestaureerd in 1963 en in 1982, nadat hij zeer vervallen was geraakt. De voormalige eigenaar liet de molen wekelijks vrijwillig draaien. Sinds De Duif in 1999 aan de huidige eigenaar werd verkocht, draait de molen zeer sporadisch, ook op vrijwillige basis.
Voor liefhebbers van water en natuur is Kampeer- en Watersportcentrum de Hooghe Bijsschel de ideale camping. Je kan vanuit deze knusse gezinscamping makkelijk naar de Veluwe of bijvoorbeeld het Dolfinarium bezoeken. Er valt hier altijd wel iets leuks te beleven, ook voor kinderen.
Via het oorlogsmonument Harderwijk, wat opgericht werd om in de Tweede Wereldoorlog gevallen inwoners van Harderwijk te herdenken, begeef je je in de richting van kasteel de Essenburgh. Het is een prachtige locatie met een eigen verhaal. Het terrein staat vol met prachtige bomen en planten. Dit kasteel, dat een tijdloze uitstraling heeft, werd gebouwd in opdracht van Johan Coolwagen, die met het prestigieus statussymbool een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe wilde verwerven. Uiteindelijk moest het kasteel verkopen aan zijn schuldeisers en onder andere de Norbertijnen kregen het slot in bezit. Zij namen het in gebruik als klooster.