Historisch Harderwijk
Vanuit de bosrijke omgeving van Ermelo kun je prachtige lange fietstochten maken. Deze route neemt je mee door het historische Harderwijk en de weidse Gelderse Vallei.
Hanzestad Harderwijk
Nog geen eeuw geleden lag Harderwijk aan de Zuiderzee. Aan de kade van de stad klotst nu het getemde water van het Wolderwijd. Harderwijk is een voormalige Hanze- en vestingstad. Het centrum, dat als beschermd stadsgezicht geldt, telt een kleine honderd monumenten, zoals eeuwenoude herenhuizen. Een genot om even rustig doorheen te fietsen en de historische sfeer op te snuiven.
Oude polder
Op de Zeedijk heb je mooie uitzichten over het Nuldernauw. Wat is het hier lekker rustig fietsen. Vanaf knooppunt 38 zie je aan je linkerhand de veertiende-eeuwse Arkemheenpolder, een van de oudste in Nederland. Verderop kun je een welverdiende pauze inlassen bij Gulden Tulip Ampt van Nijkerk. In de Gelderse Vallei zie je mooie landhuizen en molens.
Gelderse cultuurhistorie
In de Gelderse Vallei vind je vele mooie cultuurhistorische bezienswaardigheden. Zoals het middeleeuwse landgoed Oldenaller. Onder meer het oude landhuis, twee boerderijcomplexen en een dienstwoning met duiventil zijn als rijksmonument erkend. De gebouwen zijn niet voor het publiek toegankelijk. Verderop ligt De Vanenburg, een zeventiende-eeuws landgoed waar een prachtig landhuis op staat. Er staan ook twee oude molens aan je route. In Harderwijk kom je langs de in 1998 gebouwde windkorenmolen De Hoop. De houten romp is afkomstig van een molen uit 1779, zodat De Hoop ouder lijkt dan hij daadwerkelijk is. En in Putten passeer je korenmolen Het Hert uit 1899.