Gooi- en Vechtstreek
Houd je van water en van een tikje chique? Dan ga je volop genieten van deze fietsroute door de Gooi- en Vechtstreek. Dit gebied is enorm geliefd bij watersporters en het kan er op een mooie dag druk zijn, maar ruimte voor de fiets is er altijd.
Mediastad
Hilversum is synoniem voor radio en televisie en daarom is het zo leuk dat je opstapplek tegen het Mediapark aanligt. Eetcafé ’t Pandje met de rieten kap is je vertrekpunt. Een gezellige baken in het hectische medialand, zo lijkt het. Je moet dan ook niet verbaasd opkijken wanneer er een bekende van radio of tv naast je neerstrijkt. Je fietst voorlangs het Mediapark waar je van afstand zeker wel de bekende studio’s en omroepgebouwen kunt onderscheiden. Hilversum is ook Dudokstad. De architect Willem Dudok ontwierp tal van huizen en gebouwen in Hilversum. Zijn bekendste werk is zonder meer het raadhuis waar je ook langs fietst.
Loosdrechtse plassen
De Loosdrechtse plassen zijn ontstaan door turfwinning. De typische stroken land die recht door het water snijden, zijn restanten uit deze tijd. Het zijn zogeheten legakkers waar het uitgebaggerde veen op te drogen werd gelegd om er turven van te maken. Het gezellige lintdorp Oud-Loosdrecht ligt te midden van het water en bestaat uit vijf straten en drie dijken. Vanaf Loenen aan de Vecht fiets je een aantal kilometers op met De Vecht. De streek rondom deze rivier, de Vechtstreek, heeft een grandeur die te danken is aan de welvaart in de Gouden Eeuw. Je vindt er nog tal van restanten uit deze tijd: landgoederen, kastelen, buitenhuizen, tuinen en theekoepels.
Chique buitenplaatsen
Op de weg terug van Kortenhoef-’s-Gravenland naar Hilversum fiets je langs prachtige buitenplaatsen. Rijke Amsterdammers bouwden in het begin van de zeventiende eeuw hier statige landhuizen. De tuinen werden uitgebreid tot parken met lange lanen en waterpartijen. Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien buitenplaatsen rond ’s-Graveland verworven. De kapitale huizen hebben hun grandeur grotendeels behouden en in de tuinen is de geschiedenis van de aanleg nog te lezen. Nog meer van het Gooi en de plassen verken je met fietsroute 181304.