Hortus Bulborum

Limmen

De Hortus Bulborum is klein en bescheiden, maar uniek in binnen- en buitenland. Een bollentuin met een ongekende collectie voorjaarsbolgewassen van veelal oude en historische bolgewassen. Vele soorten stammen van vóór 1900 en zijn hoofdzakelijk te bewonderen in historische collecties.

Nieuwe rassen
De Hortus Bulborum is niet alleen levend cultuurhistorisch erfgoed, maar ook een belangrijke officiële genenbank op bollengebied. Tal van kwekers en veredelaars vinden hier interessant genetisch materiaal om nieuwe rassen te kweken. Denk aan kenmerken als kleur en geur (tulpen geurden vroeger veel meer), vorm en bloeitijd.

Collectie
De oudste gekweekte tulp in de collectie, de enkele vroege tulp "Duc van Tol Red and Yellow" stamt uit 1595. De oudste gekweekte narcis, de "Dubbele Kampernelle", ook wel bekend als Narcissus "Alba Odorus Plenus", kennen we al sinds 1601. Elk voorjaar laat de Hortus Bulborum de geschiedenis van de bollen in tal van zijn facetten herleven. Honderden kleine bollenveldjes kleuren in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus.

Tulpen uit Turkije
Wat is er Hollandser dan tulpen, molens en Delfts blauw? Toch zijn de molens ooit bedacht in het oude Perzië, is Delfts blauw van oorsprong een imitatie van het Chinese blauwe porselein en de tulpen? Die komen uit Turkije. In de 17de eeuw waren de Turkse sultans verzot op de tulpen. De uit de vlakte van Mongolië overgewaaide bloem heette in het Turks "lale", maar werd meestal "tulipan" genoemd vanwege de vorm die sterk deed denken aan de toen gedragen tulband.

Feesten
De sultans organiseerden enorme feesten als de tulpen in bloei stonden. In de tuinen werden lange rijen vazen met tulpen gezet. In kooien kwinkeleerden nachtegalen. Er werd vuurwerk afgestoken en muziek gemaakt. Danseressen in hun mooiste kleren trippelden tussen de tulpen. Het is dan ook te begrijpen dat een sultan geen mooier cadeau kon bedenken dan een pakketje bollen voor een gezant uit Oostenrijk.

Google Maps

Adres

Hortus Bulborum Limmen
Zuidkerkenlaan 23-A
1906 AC Limmen

Uitjes in de buurt

Reviews van Hortus Bulborum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.