Universiteit Museum Utrecht

Utrecht

Het Universiteitsmuseum ligt midden in het Utrechtse museumkwartier en is gevestigd in het voormalig Botanisch Laboratorium dat door architect Koen van Velsen is verbouwd. Dit ontwerp werd in 1997 bekroond met de Rietveld Prijs. Permanente en wisselexposities laten de bezoeker ontdekken welke ontwikkelingen de wetenschap doormaakt en hoe dit het alledaagse leven beïnvloedt.

Permanente exposities
Centraal staan de verzamelingen die de Utrechtse Universiteit vanaf het begin van de negentiende eeuw heeft aangelegd voor het onderwijs aan studenten in de geneeskunde, natuurkunde, sterrenkunde, scheikunde, zoölogie, geologie en plantkunde.

Bezoekers kunnen plaatsnemen in 19de eeuwse collegebanken om oude collegedictaten te bestuderen of meer te weten te komen over het leven en werk van beroemde Utrechtse geleerden.

De onderwijsverzamelingen worden afgewisseld met bijzondere voorwerpen die iets vertellen over het ontstaan van de Utrechtse Universiteit en over universitaire feestdagen en plechtigheden zoals examens en promoties.

Rariteitenkabinet
Elders in het gebouw vind je het Rariteitenkabinet, een bonte verzameling van preparaten op sterk water, bijzondere vogels, skeletten, geologische curiosa, geneeskrachtige materialen en archeologische vondsten.

Het Jeugdlab
In het Jeugdlab kunnen wetenschappers in spee tussen tien en veertien jaar zelf experimenteren rond de thema's zien en ruiken en proeven. De jonge bezoekers worden uitgedaagd om zelf ontdekkingen te doen, proeven uit te voeren en problemen op te lossen.

De Oude Hortus
In museumtuin De Oude Hortus kun je genieten van bijzondere bomen en planten. De museumtuin bestaat uit verschillende tuinen die laten zien dat de inzichten in de ordening van planten en tuinaanleg in de loop der eeuwen enorm zijn veranderd. Zo is de Regiustuin met zijn geneeskrachtige kruiden aangelegd volgens de regels van een zeventiende-eeuwse Hortus Medicus. Het centrale deel van de hortus is ingericht als een negentiende-eeuwse Engelse landschapstuin. Pronkstuk van de museumtuin is de grote Ginkgo biloba, waarschijnlijk het oudste exemplaar in Europa.

Op zondag is er om 14.00 - 15.00 uur een gratis rondleiding door de museumtuin De Oude Hortus; van 15.00 - 16.00 uur door het museum.

Google Maps

Adres

Universiteitsmuseum Utrecht
Lange Nieuwstraat 106
3512 PN Utrecht

Uitjes in de buurt

Reviews van Universiteit Museum Utrecht

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.