Teylers Museum

Haarlem

Pieter Teyler van der Hulst bepaalde dat zijn vermogen na zijn dood bestemd was voor kunst en wetenschap. Dit resulteerde in de bouw van het Teylers Museum. Het Teylers Museum is het eerste openbare museum van Nederland, geopend in 1784.

Ontdekkingstocht
Een bezoek aan dit museum is als een ontdekkingstocht die miljoenen jaren geleden begint en eindigt in het heden. De tocht voert je langs fossielen, mineralen, tekeningen, schilderijen, natuurkundige instrumenten, penningen en munten. Het unieke van het museum is dat naast de collectie ook de gebouwen beroemd zijn. Teylers Museum is een monument van meer dan twee eeuwen geschiedenis. De historische presentatie, die sinds de 18e en 19e eeuw ongewijzigd is gebleven, verdient daarbij speciale aandacht.

Collectie
Teylers Museum heeft onder één dak de meeste uiteenlopende collecties, zoals een bijzondere collectie schilderijen van onder andere de Haagse en Romantische school. Daarnaast is er een wereldberoemde verzameling tekeningen te bewonderen van Italiaanse en Hollandse meesters. De ontwikkeling van de natuurwetenschap is goed te volgen in de ruim 1200 instrumenten. In de beroemde Ovale Zaal uit 1784 staat een groot aantal instrumenten opgesteld. De fossielen- en mineralencollectie kent enkele fameuze exemplaren, zoals de kaken van de Mosasaurus en de zondvloedmens. De collectie penningen vanaf de 16e eeuw en het numismatisch kabinet met zijn Westfriese en Gelderse munten mag je zeker ook niet missen.

Kaartjes met korting voor Teylers Museum

I Amsterdam
De I Amsterdam City Card is een unieke manier om Amsterdam te ontdekken. Toegang tot meer dan 70 musea, het openbaar vervoer, een rondvaartboot en fiets huren.
Ticket vanaf € 65,00
Google Maps

Adres

Teylers Museum
Spaarne 16
2011 CH Haarlem

Uitjes in de buurt

Reviews van Teylers Museum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.