Rijksmuseum

Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden is een van de oudste musea in Nederland. Koning Willem I gaf in 1818 opdracht voor de oprichting van een museum met oudheden in Leiden.

De Egyptische collectie behoort al jaren tot de top-tien van de wereld. Pronkstukken zijn de Egyptische tempel uit de eerste eeuw na Chr. en het wereldberoemde dubbelbeeld van Maya, rentmeester onder Farao Toetanchamon, en zijn vrouw Merit.

Het museum beheert en presenteert een collectie van meer dan 80.000 voorwerpen uit het oude Egypte en Nabije Oosten, de Klassieke wereld en de vroege Lage Landen, waaronder Egyptische mummies, beelden van Romeinse keizers, Etruskische grafvondsten, zilveren en gouden sieraden en archeologische vondsten uit Nederland.

Collectie
Het Rijksmuseum van Oudheden is sinds 1 juli 1995 een zelfstandige stichting die de rijkscollectie beheert en tot taak heeft deze voor een groot publiek toegankelijk te maken. De collecties van het museum zijn grotendeels in de negentiende eeuw bij elkaar gebracht. V

andaag de dag wordt de collectie nog uitgebreid door gerichte aankopen, schenkingen en ministeriele toewijzing van voor Nederland belangrijke bodemvondsten. Het museum doet jaarlijks mee aan opgravingprojecten in Egypte en Syrië, met als doel informatie te verkrijgen over de historische context van de Egyptische collectie en de collectie Nabije Oosten.

Monumentaal pand
Het museum is ondergebracht in een monumentaal pand aan een van de beroemdste grachten in Leiden. In de centrale hal van het museum kunt u een echte Egyptische tempel bewonderen: de tempel van Taffeh werd in 1979 door de Egyptische overheid aan het museum geschonken.

Tentoonstellingen
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft vrijwel altijd tijdelijke tentoonstellingen, met zeer uiteenlopende thema's.

In het Rijksmuseum van Oudheden worden ook met grote regelmaat interessante lezingen gehouden door vooraanstaande experts die hun kennis van de Oudheid met u willen delen. Naast lezingen zijn er ook vaak speciale rondleidingen, zoals een familietour of een museumwandeling met één van onze conservatoren.

Kaartjes met korting voor Rijksmuseum

Musement
Koop je tickets bij Musement en profiteer van scherpe prijzen en gratis annuleren.
Ticket vanaf € 21,00
Google Maps

Adres

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden

Uitjes in de buurt

Amsterdam
Ticket vanaf € 21,00
Heineken ExperienceHeineken Experience
Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
Hortus BotanicusHortus Botanicus
Amstelveen
Bieden vanaf € 1,00
Cobra MuseumCobra Museum
Leeuwarden
VerzetsmuseumVerzetsmuseum
Amsterdam
VerzetsmuseumVerzetsmuseum

Reviews van Rijksmuseum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.