Rijksmuseum

Amsterdam

De beroemde poppenhuizen, het mooiste Delfts aardewerk, een schat aan zilver, iconen uit de Nederlandse geschiedenis en natuurlijk de schilderijen van de grote 17de-eeuwse meesters Frans Hals, Jan Steen, Vermeer en Rembrandt zijn voorlopig te bewonderen in de Philipsvleugel.

De Nationale Schatkamer
Het Rijksmuseum Amsterdam is met bijna 1 miljoen voorwerpen het grootste museum voor kunst en geschiedenis in Nederland. Het bekendste collectie-onderdeel is de Nederlandse schilderkunst uit de 17de eeuw.

Het Rijksmuseum beschikt over verschillende restauratieateliers van internationaal vermaard niveau, onder andere voor schilderijen, meubelen, keramiek, glas, textiel en kostuums, prenten en tekeningen, klokken en scheepsmodellen. Ook de bibliotheek, met zijn indrukwekkende originele interieur, de enorme collectie boeken en catalogi en de studiezaal is het bezoeken waard.

Geschiedenis
Het Rijksmuseum opende, als Nationale Konst-Gallerij, voor het eerst zijn deuren in 1800. Het was toen gevestigd in het Huis ten Bosch in Den Haag en de collectie omvatte voornamelijk schilderijen. In 1808 verhuisde het museum naar Amsterdam, waar het achtereenvolgens gevestigd was in het Paleis op de Dam en in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal.

Het huidige gebouw werd in 1885 in gebruik genomen. Bij die gelegenheid werd het uit Den Haag afkomstige Nederlandsch Museum voor Geschiedenis en Kunst aan het Rijksmuseum toegevoegd, dat de basis vormde voor de verzamelingen Nederlandsche Geschiedenis en Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid.

De collectie
Het Rijksmuseum heeft vijf verzamelafdelingen: Schilderijen, Beeldhouwkunst & Kunstnijverheid, Prentenkabinet, Aziatische Kunst, Nederlandse Geschiedenis. Het bekendste collectie-onderdeel is de Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw, met twintig Rembrandts en veel andere topstukken zoals Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen.

Maar het museum heeft ook schilderkunst uit de Middeleeuwen en uit de achttiende en negentiende eeuw. Minstens zo belangrijk is de verzameling Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid: meubelen, glas, zilver, Delfts Blauw, beelden, poppenhuizen, tapijten, mode en andere sierkunst van Nederlandse en Europese makelij, van de Middeleeuwen tot begin twintigste eeuw.

Het Prentenkabinet toont regelmatig selecties uit de omvangrijke, internationaal vermaarde collectie prenten, tekeningen en foto's. De verzameling Aziatische kunst presenteert voorwerpen uit onder andere Indonesië, China, Japan en India.

Nederlandse Geschiedenis geeft een overzicht van de ontwikkeling van Nederland vanaf de vijftiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog, met historisch bronmateriaal, portretten, scheepsmodellen en relevante (kunst-)voorwerpen.

Educatief
Het Rijksmuseum biedt de bezoekers een uitgebreid pakket voorzieningen om het museumbezoek zo interessant, aantrekkelijk en informatief mogelijk te maken, al naar gelang de persoonlijke behoeften: teksten, Audiotour, evenementen (zoals rondleidingen en cursussen), gidsen. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan het onderwijs. Voor speciale groepen zoals gezinnen en nieuwe Nederlanders beschikt het museum over bijzondere programma's.

Kaartjes met korting voor Rijksmuseum

I Amsterdam
De I Amsterdam City Card is een unieke manier om Amsterdam te ontdekken. Toegang tot meer dan 70 musea, het openbaar vervoer, een rondvaartboot en fiets huren.
Ticket vanaf € 65,00
Google Maps

Adres

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 CJ Amsterdam

Uitjes in de buurt

Muiden
Ticket vanaf € 65,00
Het MuiderslotHet Muiderslot
Haarlem
Ticket vanaf € 65,00
Het Dolhuys Het Dolhuys
Den Helder
MarinemuseumMarinemuseum
Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
RembrandthuisRembrandthuis

Reviews van Rijksmuseum

19 July 2013

Het museum is net open en waarschijnlijk daardoor bijzonder druk. Overal moet je wachten, van de toegang tot het restaurant. Je kan ook bijna nergens even rustig zitten. Wel prachtig om alle schatten weer te zien uit de Nederlandse geschiedenis, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt. Hopelijk is het in de toekomst minder druk!

Anoniem

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.