Persmuseum

Amsterdam

Het Persmuseum is gehuisvest in het monumentale onderkomen van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Het museum beheert een omvangrijke collectie kranten en tijdschriften vanaf 1600, een verzameling affiches en overige reclame-uitingen met betrekking tot de pers, een unieke collectie (originele) politieke tekeningen en persgrafiek, tal van archieven en foto’s rond journalisten en de persbedrijfstak, en een uitgebreide bibliotheek.

Kranten en tijdschriften
De Persmuseumcollectie omvat meer dan 18.000 titels van kranten en tijdschriften, vanaf 1600 tot de dag van vandaag. Elke titel heeft een eigen dossier, waarin de belangrijkste exemplaren worden bewaard. Op deze manier toont elk dossier de geschiedenis van de betreffende titel in een notendop. Van de aller oudste titels en van de geïllustreerde publiekstijdschriften (tot 1974) bewaart het museum ook hele jaargangen. In de collectie bevinden zich veel unieke uitgaven van vooral 17de- en 18de-eeuwse kranten en tijdschriften.

Reclamedrukwerk
De collectie reclamedrukwerk omvat een bonte mengeling reclamebiljetten, folders, affiches en overige wervingsacties uit de periode 1870 – heden. De collectie geeft een treffend beeld van de pogingen die kranten en tijdschriften hebben ondernomen om de band met de bestaande lezers te versterken en nieuwe lezers voor zich te winnen. Daarnaast bevat zij talrijke voorbeelden van advertentiewerving.

Foto's
De fotocollectie bestaat vooral uit portretten van redacteuren en uitgevers van kranten en tijdschriften. Daarnaast bewaart het Persmuseum foto’s met betrekking tot redactielokalen, krantengebouwen en drukkerijen (vanaf 1900 tot heden). De fotocollectie geeft een prachtig beeld van de veranderende positie van de verschillende beroepsgroepen in de persbedrijfstak.

Google Maps

Adres

Persmuseum
Zeeburgerkade 10
1019 HA Amsterdam

Uitjes in de buurt

Reviews van Persmuseum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.