Panorama Mesdag

Den Haag
Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518AA Den Haag

Museum Panorama Mesdag is een icoon in Den Haag, met het Panorama van Scheveningen als absoluut hoogtepunt. Het museum verwondert met het grootste schilderij van Nederland en een indrukwekkende collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Verder verrast het museum met tentoonstellingen die heden en verleden verbinden. Museum Panorama Mesdag is oneindig boeiend voor iedereen.  

Geschiedenis van het Panorama  

Het Panorama van Scheveningen is al meer dan 140 jaar oud. In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag van een Belgische panoramamaatschappij de opdracht van zijn leven: het maken van een 360 graden-schilderij van zijn geliefde Scheveningen als onderwerp. Een vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!  

Grootste schilderij van Nederland  

Het Panorama van Scheveningen is het grootste schilderij van Nederland: het is 1680 vierkante meter groot. Het schilderij is 14,6 meter hoog en 114,5 meter in het rond. Mesdag kon deze klus niet alleen klaren. Met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Théophile de Bock en Bernard Blommers – stuk voor stuk belangrijke schilders in die tijd werd het Panorama van Scheveningen in vier maanden geschilderd. Een enorme prestatie.  

Collectie en tentoonstellingen  

In Museum Panorama Mesdag vind je meer dan alleen het Panorama van Scheveningen. Ook de vaste collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten is zeer de moeite waard. Verder vinden er tentoonstellingen plaats die heden en verleden verbinden, bijvoorbeeld door te reflecteren op het fenomeen van het panorama en het weergeven van de natuur.  

Bezoek de website >>

Museum Panorama Mesdag
Bezoekers op zaal
Familie bij het panorama
Museumzalen met de collectie

    Reviews van Panorama Mesdag

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.