Nederlands Pluimveemuseum

Barneveld

Er is in Nederland maar één museum over de geschiedenis van kip en ei. En dat museum staat in Barneveld, bakermat van de Nederlandse Pluimveehouderij.

In een prachtig complex net buiten de bebouwde kom wordt het complete verhaal over de kip en het ei op boeiende wijze uitgebeeld. Jong en oud, deskundigen en leken verbazen zich steeds weer als ze ontdekken hoeveel daar over te vertellen en te zien is.

Geschiedenis
De geschiedenis van de bedrijfspluimveehouderij en van de hobbyfokkers tonen er, hoewel nauw verwant, elk hun eigen verhaal. Kuikens direct uit de broedmachine en 20 Oudhollandse rassen in de uitgestrekte hoendertuin maken het mede tot een levende geschiedenis.

Wandeling in de hoendertuin
Tijdens een wandeling in de uitgestrekte hoendertuin ontmoet u de pronkstukken van Nederlandse hobbyfokkers. 20 Oudhollandse rassen waarvan de naam vaak de herkomst verraadt, bijvoorbeeld het Drentse Hoen, de Groninger Uilebaard, Welsummers, Brabanters en natuurlijk de wereldberoemde Barnevelders.

Expositieruimte
In de expositieruimte is één van de antieke broedmachines de hele zomer in bedrijf. En je kunt als bezoeker het donzig resultaat niet alleen zien, maar ook vastpakken. Vooral voor de kinderen een onvergetelijk moment.

Pluimveemuseum
Het kuiken komt uit het ei, dat kun je met eigen ogen zien in het museum. Maar hoe groeit het ei in de kip? Hoe ontstaat een windei? Of een dubbeldooier? En kan een witte kip een bruin ei leggen? Ook boeiend is het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van de bedrijfspluimveehouderij. Van enkele tientallen op het boerenerf rondscharrelende kippen tot moderne geautomatiseerde stallen waar ook het welzijn van de dieren in toenemende mate aandacht krijgt.

Veilinglokaal
Barneveld zou tekort doen als de kippen en eiermarkten niet nadrukkelijk in beeld kwamen. Handelsplaatsen die later werden aangevuld met grote eierveilingen die inmiddels ook weer geschiedenis zijn geworden. En met dat in het achterhoofd mag het veilinglokaal met een interieur uit 1930 best een topper genoemd worden.

Niet alleen om te zien, maar ook om mee te maken. Want ze veilen er echt voor de gasten. Leuke artikelen uit de museumwinkel koop je er net iets voordeliger als je op het juiste moment op de knop drukt. Of je betaalt iets meer als je te vroeg drukt. Ook een leuke ervaring!

Google Maps

Adres

Nederlands Pluimveemuseum
Hessenweg 2-A
3771 RB Barneveld

Uitjes in de buurt

Reviews van Nederlands Pluimveemuseum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.