Museums Vledder

Vledder

Het museum complex in Vledder bestaat uit twee gedeelten. Museum hedendaagse grafiek en glaskunst en museum valse kunst. De laatste genoemde toont vele vervalsingen en dubieuze kunstwerken van bekende vervalsers.

Museum voor hedendaagse grafiek en glaskunst
Dit gedeelte van museums Vledder geeft een overzicht van de ontwikkeling van de grafiek met voorbeelden uit verschillende genres en perioden.

Grafiek van kunstenaars uit de belangrijkste perioden van de twintigste eeuw o.a.:

Kees van Dongen (Fauvist)
César Domela (lid van de Stijlgroep)
Da-da kunstenaar Man Ray
Amerikaanse en Engelse Pop-Art: Claes Oldenburg, Jim Dine, Robert Rauschenberg

Daarnaast wordt een belangrijke plaats ingenomen door de abstrakte kunstenaars Bram van Velde, Jean Dewasne, Maurice Estève en Maurice Wyckaert. Ook de grafiek van de fenomenale Rob Scholte is goed vertegenwoordigd.

De glasafdeling richt zich voornamelijk op multipels, al zijn er ook eenmalige werken aangekocht. De beste kunstenaars uit Nederland o.a. Mieke Groot, Frank van den Ham; Zweden: Strömberg, Herman Gatterer; Italië: Archimedo Seguso, Livio Seguso; en nog vele anderen.

In de zeer ruime en stijlvolle A-ANE museumwinkel is originele grafiek en glas (gesigneerd en gegarandeerd) van veel van deze kunstenaars te koop.

Museum voor valse kunst
Dit gedeelte van het museum toont vervalsingen en dubieuze kunstwerken van verschillende meesters. Je komt er namelijk werken tegen van bekende vervalsers, maar ook echt werk onder hun eigen naam. Je kijkt je ogen uit, wanneer je de nagemaakte werken ziet. Ze zijn voor een leek namelijk niet van echt te onderscheiden.

Je komt o.a. werken tegen die de signatuur dragen van Hobbema, Mondriaan, Toorop, Han van Meegeren, Picasso, Dali, Karel Appel, James Ensor, Max Slevogt, Emil Nolde, Lovis Corinth, Matisse. Kopieën van beelden van o.a. Frederic Remington en Rodin (De Denker).

Het leuke van dit museum is dat je te zien en te horen krijgt waar je op moet letten bij kunstwerken. Hoe een vervalser te werk gaat. Hoe je kunt voorkomen dat je zelf voor een echte prijs een vals werk aanschaft. Een deskundige rondleiding is daarbij onmisbaar. Deze wordt dan ook gratis gegeven inclusief een videopresentatie over vervalsers.

Google Maps

Adres

Museum Vledder
Brink 1
8381 BE Vledder

Uitjes in de buurt

Reviews van Museums Vledder

10 June 2013

Dit museum in Drenthe is een juweeltje. Gerund door een enthousiaste groep mensen. Wij vonden de ontvangst erg gastvrij en de rondleiding zeer informatief. En niet onbelangrijk: voor mij (als je slecht kunt staan) was er voldoende gelegenheid om tijdens de rondleiding even te gaan zitten.

Teus en Margo van Altena

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.