Museum TwentseWelle

Enschede

Museum Jannink is gevestigd in de oude spinnerij van de firma Jannink. Het museum vertelt over wonen en werken in Twente. 300 jaar geleden was Twente een streek waar arme boeren met spinnen en weven wat bijverdienden. Het museum laat zien hoe door stoom aangedreven machines het handwerk vervangen. De productie verhuist van de boerderij naar de fabriek en neemt daarmee enorm toe. Steden als Almelo, Hengelo, maar vooral Enschede groeien door de komst van fabrieken en arbeiders zeer snel. Geleidelijk aan verbeteren de woon- en werkomstandigheden en gaat men meer verdienen. welvaart volgt op industrialisatie.

Naast de textiel worden ook aardewerk, meubels en vele andere goederen machinaal vervaardigd. Hiermee worden ze goedkoper en voor iedereen bereikbaar. Daarmee doet de moderne tijd ook in de woning zijn intrede. Elektriciteit en riolering maken het huis comfortabeler. Vrije tijd, scholing, een ruimere blik op de wereld door de komst van radio, televisie en sneller vervoer beïnvloeden het dagelijks leven.

Een kijkje in de woonkamers vanaf 1860 laat de toenemende welvaart zien. depot Het grootste gedeelte van de collectie staat ter restauratie in het depot. Hier vindt je een grote hoeveelheid machines uit voormalige Twentse textielfabrieken.

Google Maps

Adres

Museum TwentseWelle
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede

Uitjes in de buurt

Muiden
Ticket vanaf € 65,00
Het MuiderslotHet Muiderslot
Haarlem
Ticket vanaf € 65,00
Het Dolhuys Het Dolhuys
Den Helder
MarinemuseumMarinemuseum
Amsterdam
Ticket vanaf € 65,00
RembrandthuisRembrandthuis

Reviews van Museum TwentseWelle

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.