Museum Zaltbommel

Zaltbommel
Museum Stadskasteel Zaltbommel
Nonnenstraat 5-7-
5301 BE Zaltbommel

Stadskasteel Zaltbommel is gevestigd in een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. Het staat ook bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer, de legendarische Gelderse veldheer (circa 1490-1555).

Het kasteel is een museum op zich, dankzij de authentieke bouwkundige elementen zoals kruisgewelven, bewerkte consoletegels, oude schouwen met beeldhouwwerk en tegeltableaus.

Collectie
Verhalen en personen zijn het uitgangspunt van de presentatie van de collectie. Je ontmoet de historische figuren Maarten van Rossem, Dirk van Haaften, bisschop Masius, koopman Elias Trip, Johan Adam Pool, Prins Maurits en het "Pronte Wief". J.A. Pool was rond 1900 oprichter van de werkplaats "Onder de St. Maarten".

Je kunt zijn geschiedenis en de bijzondere producten in Jugendstil stijl van deze werkplaats bekijken. Het imposante schilderij "de blokkade" uit 1574 is een voorstelling van de Bommelerwaard in de tijd van de "Tachtigjarige oorlog". Wat op dit schilderij te zien is, wordt uitgelegd aan de hand van het dagboek van Gaspargus de l'Arge.

Fiep Westendorp
Zaltbommel is een beetje de stad van Jip en Janneke. Het ondernemende en soms ondeugende duo uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt werd getekend door de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp. Het museum bezit een uitgebreide collectie (reclame) drukwerk en voorwerpen met de creaties van Fiep zoals Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, Ibbeltje en Otje.

De erven Fiep Westendorp schonken het museum de inrichting van haar woon- en werkkamer waar Fiep al haar sprekende en ontroerende tekeningen maakte.

Het museum heeft in de grote zaal op de eerste verdieping een vaste expositie over het leven en het werk van Fiep Westendorp. Een tentoonstelling voor jong en oud, waar kinderen kunnen luisteren, tekenen en puzzelen.

Bezoek de website >>

Kasteel
In de auto

    Reviews van Museum Zaltbommel

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.