Museum Joure

Joure

De geschiedenis van Museum Joure is nauw verweven met Douwe Egberts, gevestigd in Joure sinds 1753. In het voormalig pakhuis van de firma zijn prachtige koffie- en theepotten, theebussen en bijzondere kop en schotels te zien. Een voorbeeld is de snorrekop, waarbij de snor van de heren droog blijft tijdens het drinken. Er is een kopje, dat twee oren heeft, zodat het beter vastgehouden kan worden en er niet gemorst wordt, de trembleuse. Kleine, maar o zo fijne trekpotjes in allerlei vormen wachten op u.

Ambachtengebouw
In het Ambachtengebouw tikken klokken aan de wand. Zilveren en bakkersobjecten zijn hier ook nog te zien. In de turfgestookte oven van de bakkerijafdeling is op een scherm te zien hoe de bakker vroeger brood en banket maakte.

Geelgieterij
In de Geelgieterij wordt getoond hoe koper wordt gegoten en hier prachtige producten uit ontstaan. In de drukkerij komen de oude machines vaak tot leven door de inzet van de vrijwillige drukkers. Voor de liefhebbers van koperen Douwe Egberts geschenken is de authentieke koperslagerij van Dijkstra uit Sneek ingericht in het Kadehuis. In het geboortehuis van Egbert Douwes, de vader van Douwe Egberts, zijn bedsteden te zien. Deze zijn zo klein, omdat de mensen vroeger bang waren om rechtuit te liggen. Ze sliepen liever half zittend.

Natuur
Op de natuurafdeling is ook van alles te zien. Vogels met hun eieren en dieren die in Joure en omgeving voorkomen. In de tuin staat een insectenhotel, waar menig dier onderdak vindt.

Koffie- en Theehuis
Een heerlijk kopje Douwe Egberts koffie kan gedronken worden in Pand 99 in de voormalige tuinkamer met aangebouwde serre. Er is een terras in de tuin, waar een kastanje als natuurlijke parasol dient. Het pand staat aan de drukke winkelstraat van Joure, de Midstraat, terwijl het in de tuin van het pand opvallend rustig is. In It Binnenplak, de ruimte, gelegen tussen Koffie- en Theehuis en de Witte Os, hangen om de acht weken kunstwerken van hedendaagse kunstenaars.

Lekker snoepen in museumwinkel De Witte Os
Het winkeltje De Witte Os aan de Midstraat 97 ontvangt jaarlijks veel bezoekers. De entree is gratis. De bezoeker waant zich even terug in de tijd. Versgebrande koffie, losse soorten thee, polkabrokken, zoethout, anijs en vele andere waren worden hier verkocht. Alles zorgvuldig verpakt in puntzakjes door de medewerksters van De Witte Os. De inrichting van de winkel, blauwe balken, kalken muren en de houten vloer, geeft nog steeds een indruk van hoe het er vroeger uitzag. In 1871 kocht de firma Wed. Douwe Egberts Zoon het pand aan als grossierswinkel voor koloniale waren.

Google Maps

Adres

Museum Joure
Geelgietersstraat 1-11
8501 CA Joure

Uitjes in de buurt

Reviews van Museum Joure

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.