Museum het Valkhof

Nijmegen

Museum Het Valkhof staat aan de rand van het Valkhofpark. Ooit lag hier een Romeins legerkamp, later liet keizer Karel de Grote er zijn burcht bouwen. Vandaag de dag staat hier een levendig, licht en modern museum voor kunst en archeologie. Voor velen is het speelse en lichte interieur een verrassing. Een imposant trappenhuis brengt je naar de museumgalerij, met een schitterend uitzicht op het riviergebied. Naast de vaste collecties is er een programma van wisselende exposities. Voor kinderen heeft het museum volop activiteiten.

Archeologie
De gevarieerde collecties archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen vertellen de bezoeker over de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen van stad en provincie. Thema's als godsdienst, dood en begraven, handel en ambacht werpen licht op het leven van alledag toen Noviomagus de belangrijkste Romeinse stad van ons land was. Natuurlijk komt je veel te weten over het Romeinse leger.

Romeinse architectuur
Nijmegen heeft in de Romeinse tijd een monumentale architectuur van hoog niveau gekend, die vooral in openbare gebouwen tot uitdrukking kwam. Bovengronds is daarvan tegenwoordig helaas niets meer te zien. Daarom wordt al enkele jaren gewerkt aan de wetenschappelijke reconstructie van een aantal van deze gebouwen. In het museum zijn nu de eerste resultaten te zien. In een computeranimatie wordt de bezoeker door het enorme hoofdkwartier (principia) in het Romeinse legerkamp in Nijmegen gevoerd. De legioensvesting, die tussen 71 en 104 na Christus werd bevolkt door soldaten van het Tiende Legioen, werd in de laatste tien jaar van de 1ste eeuw in steen gebouwd.

Oude kunst
Je ziet een omvangrijke collectie oude kunst in het museum: schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerk en zilver. Ook hier is gekozen voor een presentatie in thema's: Nijmegen als middeleeuwse handelsstad, de gilden, de bloeitijd van de stad in de Gouden Eeuw. Stadsgezichten uit de 17de tot de 20ste eeuw nemen je mee naar de Waalstad van weleer met haar Valkhofburcht.

Moderne kunst
De nadruk ligt op de Nederlandse kunst van na 1960. Sterk vertegenwoordigd zijn werken uit de traditie van de pop art met zijn populaire beeldcultuur en het hedendaagse expressionisme met zijn spontaan geschilderde doeken. Ook de meer experimentele kunst krijgt in het museum ruime aandacht.

Kinderen
Hoe leefden de Romeinen vroeger en waarom is een bepaald schilderij nou zo bijzonder? Wat is mooi of lelijk en waarom? In Museum Het Valkhof komen kinderen alles te weten komen over archeologie, oude kunst en moderne kunst. Bij de receptie zijn diverse gratis activiteiten te verkrijgen speciaal voor kinderen. Iedere zondagmiddag en tijdens de vakanties is Valkhof Junior geopend. In deze moderne variant van een middeleeuws scriptorium en een Romeinse werkplaats gaan ze zelf aan de slag met echte museumobjecten. Onderzoek bijvoorbeeld het skelet van een Romeins paard of een middeleeuwse pispot.

Google Maps

Adres

Museum het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

Uitjes in de buurt

Reviews van Museum het Valkhof

8 November 2012

Ik vond het leuk.

Youp

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.