Het Oude Raadhuis

Urk

Museum Het Oude Raadhuis is gevestigd in het voormalige raadhuis van Urk, dat in 1905 door de architect J.S.L.Frowein is gebouwd. Van 1905 tot 1988 heeft het gebouw dienst gedaan als gemeentehuis.

De collectie
Het museum wil met de collectie de aandacht vestigen op de geschiedenis van Urk. De geschiedenis van het eiland Urk is terug te voeren tot het jaar 966. In dat jaar werd de naam Urk voor het eerst in geschriften genoemd.

Tot 1939 was Urk een eiland in de Zuiderzee en in het museum kun je dan ook aan de hand van verschillende exposities een beeld krijgen van de wijze waarop de Urkers geleefd hebben. Van de strijd om te overleven als armoedige eilandbewoners, tot een redelijke welstand die ze nu hebben als bewoners van een "eiland" aan de vaste wal.

Publiekstrekker(s)
Een absolute publiekstrekker is de authentieke Urker visserswoning die bij het museum is betrokken. Deze woning is geheel ingericht naar de omstandigheden op Urk aan het begin van deze eeuw.

In de zomermaanden wordt de woning 'bewoond' door in Urker klederdracht geklede vrijwilligers. Verder kan je ook een kijkje nemen bij de visserijzaal, het kruidenierswinkeltje en werken van Jantje de Knipper.

Stegentocht
Een bezoek aan het museum is ontzettend mooi te combineren met een ´ginkiestocht´ De Ginkiestocht (stegentocht) voer je onder leiding van een gids door de nauwe straatjes van het oude Urk.

De gids vertelt ondertussen mooie verhalen en leuke anekdotes en verhaalt over de geschiedenis en bezienswaardigheden van het voormalige eiland in de Zuiderzee. Laat je meevoeren in de eeuwenlange geschiedenis.

De tocht kun je eventueel combineren met een bezoek aan het museum, de vuurtoren of de IJsselmeervisafslag. Natuurlijk kan een bakje koffie bij één van de vele restaurants aan de haven ook worden gereserveerd. Vertrek vindt plaats bij het VVV wat gehuisvest is in museum Het Oude Raadhuis.

Google Maps

Adres

Museum Het Oude Raadhuis
Wijk 2-2
8321 EP Urk

Uitjes in de buurt

Reviews van Het Oude Raadhuis

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.