Kazemattenmuseum

Kornwerderzand

Kazemat is een vervangend woord voor bunker, want je kunt je voorstellen, dat het Nederlandse leger in een tijd van de Duitse dreiging geen benamingen wenste te gebruiken, die ook in het Duits werden gebruikt. Het woord kazemat is afgeleid uit de Romaanse talen, onder andere uit het Spaans, van de woorden "Cas Matar" (Huis om te doden).

Rusland
Ten tijde van de meidagen 1940 bestond de fortificatie uit 17 van deze kazematten. Tijdens de bezetting bouwden de Duitse bezetters er 4 bunkers bij, om daarin zwaarder geschut te kunnen plaatsen, als voorzorg tegen een Russische doorbraak naar het westen, toen in 1943 de Slag boven Engeland en de strijd in Rusland verloren dreigde te worden.

Het museum
Thans zijn er 5 Nederlandse kazematten en 1 Duitse bunker voor het publiek opengesteld. Stijl en inrichting van de kazematten zijn zoveel mogelijk gelijk aan die van de meidagen 1940. Voorafgaand aan de rondgang door het museum, kun je in de splinternieuwe filmzaal een film bekijken, waarin 4 Veteranen die in mei 1940 dienst deden in de Vesting Kornwerderzand "hun verhaal" vertellen.

Je krijgt dan een heel aardig idee van de situatie die ontstond, toen de kazematten werden gebombardeerd en aangevallen. Lopend door het museum, krijg je een goede indruk van hoe het was om als militair tijdens de mobilisatie en de Duitse inval, hier te moeten leven. Je ziet de slaapplaatsen, de originele telefooncentrale, de keuken in de keukenkazemat waarin voor 225 man een eenvoudige maaltijd kon worden bereid, de uitgebreide wapencollectie en een heuse periscoop, waarmee de omgeving kan worden geobserveerd.

Expositie
Ook vind je in kazemat V een expositie over het Verzet in Friesland en de droppings vanuit Engeland met het mysterieuze verhaal over het "Englandspiel". De Koninklijk Marine kwam tijdens de Duitse aanval, de Vesting Kornwerderzand te hulp met de kanonneerboot "Johan Maurits van Nassau", hierover vind je alles in kazemat XIV. Voor de jeugd is er het spannende spel "Geheim Agent", met een passende beloning na een succesvolle afronding.

Google Maps

Adres

Kazemattenmuseum Kornwerderzand
Afsluitdijk 5
8752 TP Kornwerderzand

Uitjes in de buurt

Reviews van Kazemattenmuseum

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.