Kasteel Doornenburg

Doornenburg
Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27
6686 BS Doornenburg

Hoofdburcht
De hoofdburcht is een blokvormig gebouw, omgeven door een gracht. Het kasteel telt 9 woon- en verblijfruimtes. De ridderzaal en overwelfde kelders zijn typerend voor de middeleeuwse architectuur. Om het kasteel ligt 8 hectare agrarische grond, die in het kader van natuurbeheer extensief wordt beweid.

Voorburcht
De uitgestrekte voorburcht wordt wel eens de grootste en mooiste middeleeuwse van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stoere weermuren bevinden zich de ruime binnenplaats met rondom het binnenplein een boerderij met potstal, een kapel, een woontoren, een koffiekamer en het woonhuis van de kasteelbeheerder.

Huidige functie
Het kasteel heeft na de tweede restauratie een museale functie. Aan de museale functie wordt gestalte gegeven door schilderijen, portretten, tekeningen en andere voorwerpen die op De Doornenburg betrekking hebben. De collectie omvat: Historische topografische kaarten van de omgeving van het kasteel met als belangrijkste thema de loop van de rivieren Rijn, Waal, IJssel en Linge. Portretten van vroegere bewoners. De hoofdburcht wordt gebruikt voor het houden van besloten feesten en culturele evenementen. De kapel wordt gebruikt voor kerkelijke en burgerlijke huwelijken. De koffiekamer en het voorliggende terras zijn geopend van 1 april tot 1 november.

De boerderij
Kasteel Doornenburg wordt omgeven door weilanden en boomgaarden. Binnen de verdedigingsmuren staat een boerderij die nog volop in bedrijf is. Vandaar dat het kasteel uniek is in Nederland. Boerin Annie Derksen beheert dit agrarische bedrijf. In de omliggende weilanden lopen Lakenvelders. De veeschuur van boerin Annie Derksen is in 2003 verbouwd tot een potstal. Tijdens de verbouwingswerkzaamheden is het een en ander aan archeologische waarde tevoorschijn gekomen.

Bezoek de website >>

Kasteel
Ridders
Doornenburg
Boerderij

    Uitjes in de buurt

    Reviews van Kasteel Doornenburg

    Schrijf een review!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.