Kasteel Amerongen

Amerongen

Van oorsprong is het kasteel een middeleeuwse woontoren, gebouwd door Hendric en Borre van Amerongen. Het gebruik is daarna vooral bepaald door de familie van Reede, die vanaf 1557 ruim 300 jaar eigenaar zou blijven.

Bewonersgeschiedenis
Familie van Reede behoorde tot een van de voornaamste adellijke geslachten van Utrecht. Het kasteel was daarvan een uitdrukking. Het gebouw was een boodschap aan tijdgenoten. Het was een monument voor de oude wortels van de dynastie. Zo statig als het zich verhief boven haar omgeving, zo belangrijk waren de eigenaars van het kasteel in het politieke leven. Vooral Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor hebben hun sporen nagelaten. De liefde voor het kasteel was een van de belangrijkste zaken die Godard en zijn vrouw met elkaar deelden.

Godard Adriaan van Reede was als gezant namens de Staten Generaal veel in het buitenland. In 1673 brandden de Franse bezetters Kasteel Amerongen volledig plat omdat het echtpaar weigerde de opgelegde brandschatting te betalen. Onder leiding van Margaretha werd niet lang daarna het kasteel op de oude fundamenten in de bij die periode passende strakke classicistische stijl herbouwd.

In 1879 is het bezit overgedragen aan graaf Aldenburg-Bentinck. Hij liet het kasteel aan de eisen van zijn tijd aanpassen, met veel aandacht voor de historisch gegroeide samenhang tussen huis en inboedel. Na zijn dood in 1940, droegen zijn kinderen in 1977 het familiebezit compleet met het unieke interieur over aan een stichting die als doel heeft het kasteel te bewaren en open te stellen voor het publiek.

Bezoeken
Kasteel Amerongen is van oudsher een pronkhuis. Zelfs het interieur is veelal nog hetzelfde als toen de laatste graaf er woonde. Ook de tuin is een bezienswaardigheid op zich. Na een ingrijpende, 10 jaar durende restauratie is het kasteel weer in ere hersteld. Door middel van een rondleiding maak je kennis met het heden en verleden van Kasteel Amerongen. Ook de omliggende tuinen zijn schitterend. Een wandeling langs de fraaie borders, het rosarium, het kinderhuisje en de prachtige bomen, waaronder een driehonderd jaar oude eik is dan ook zeer aan te raden. In totaal beslaat de tuin tien hectare. Je wandelt door vier eeuwen tuingeschiedenis.

Google Maps

Adres

Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK Amerongen

Uitjes in de buurt

Reviews van Kasteel Amerongen

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.