Historisch Museum Deventer

Deventer

Het museumbezoek start bij Lebuïnus (768 n. Chr.), de stichter van de stad, die je hartelijk welkom heet. Onder het toeziend oog van de Vier Evangelisten door Hendrick ter Brugghen (1588-1629) kun je de maquette van de stad rond 1400 tot leven wekken. De grote rol van het kramersgilde, het model van het koggeschip 'Bornholm' en het handelsroutespel vertegenwoordigen de Hanzeperiode die Deventer economisch tot bloei bracht.

Rijk in de 17e en 18e eeuw
De pracht en praal van de rijke bovenlaag staat hier te pronken. Onder de muzikale begeleiding van componist Sweelinck bekijk je een delicate zijden japon van een van de vrouwen van het stadsbestuur. Je bewondert het fraaie zilverwerk, waaronder de beker van Antoni Magnus (1664) die gegraveerd is met dwergen en een verhaal verbeeldt over een liefdesbrief die door een bode wordt gebracht.

Werken in industrieel Deventer
Niet alleen Deventer koek markeert het rijke industriële verleden. De Eerste Nederlandse Rijwielfabriek 'Burgers', Deventer tapijt en de eerste drukkers van het land kregen nationale bekendheid. Filmbeelden brengen je terug in de sfeer van de industriële periode rond 1930.

De Waag
Het grootste collectiestuk is de Waag zelf. Het bijzondere gebouw met diverse bouwstijlen valt direct in het oog door zijn centrale ligging, maar vooral doordat het zo scheef staat. Binnen ervaar je dat de muren bollen en deurposten asymmetrisch zijn. Vanaf het bordes heb je een fantastisch uitzicht over de Brink met haar vele monumentale panden.

Google Maps

Adres

Historisch Museum Deventer
Brink 56
7411 BV Deventer

Uitjes in de buurt

Reviews van Historisch Museum Deventer

Schrijf een review!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.